Глумац Милош Тимотијевић за “Глас Српске”: Историја није била праведна према принцу Ђорђу

Илијана Божић
Глумац Милош Тимотијевић за “Глас Српске”: Историја није била праведна према принцу Ђорђу

Квантитет рађа квалитет, али је ипак потребно време као и план куда и шта се жели постићи са серијским програмом. Чињеница је да има све више квалитетног програма, али исто тако се и често деси да серије са великим или највећим буџетима не оправдавају поверење, а ни основни критеријум гледљивости.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” глумац Милош Тимотијевић, осврћући се на серијску продукцију у региону, те на улоге које су му обиљежиле каријеру, али и оне које ће тек да обиљеже. Публика ће ускоро прилику да га гледа у серији “Краљ” Здравка Шотре, те у серији “Певачица” у режији Предрага Гаге Антонијевића, чије снимање тренутно траје.

- Морамо да се прилагодимо времену и научимо да размишљамо изван балканских оквира, а важно је да при том не изгубимо свој идентитет. Звучи једноставно, али далеко од тога да јесте - додаје Тимотијевић

ГЛАС: У серији “Певачица” глумите естрадног композитора. Колико је захтјевна улога коју играте, и како је приказан пут естрадне звијезде до врха?

ТИМОТИЈЕВИЋ: Свака улога, поготово она добро написана је захтевна. А кад сте неко ко себи поставља високе критеријуме онда уме да буде и тешка. Влада Видак је композитор, ловац на таленте, али и жив човек, тродимензионални карактер, ни бео ни црн већ како то најчешће и у животу бива, сив. Биће ми изазов, али и уживање да га представим на најбољи начин. А што се тиче пута звезде, па знате ону максиму “трновит је пут до звезда” па је негде тако и приказан.

ГЛАС: Колико је серија повезана са стварним неријешеним случајем убиства пјевачице Јелене Марјановић? Каква су Ваша искуства са снимања?

ТИМОТИЈЕВИЋ: Серија је само инспирисана тим случајем, али далеко од тога да је то прича о тој несрећној жени и њеној трагичној судбини. Што се тиче атмосфере на снимању она је најблаже речено, сјајна. Милош Кодемо је сјајан филмски радник који има прави сензибилитет за ову врсту приче као и знање потребно за озбиљан, али не превише напоран процес. Труди се да нама глумцима олакша што више, у материји је до краја па се надам да ће крајњи производ бити феноменалан и узбудљив публици.

ГЛАС: У серији “Беса” глумите поштеног инспектора Коција, док у серији “Јужни ветар” играте корумпираног Ступара. Која улога Вам је била већи изазов?

ТИМОТИЈЕВИЋ: Највећи изазов су увек оне улоге које су најближе нама и нашем карактеру и личности. Искрено, још се нисам сусрео са ликом који је близак мени самом, осим можда у филму “Ничије дете”. Тако да не правим разлику између позитиваца и негативаца само се трудим да их оправдам и одбраним, јер то је суштина нашег посла.

ГЛАС: У серији “Краљ” глумите принца Ђорђа Карађорђевића. Како посматрате његов историјски лик, његов бунт и непријатељство са Аписом и Пашићем? У чему се огледа важност ове серије?

ТИМОТИЈЕВИЋ: Принц Ђорђе је једна, па мало је рећи, од најконтроверзнијих личности историје 20. века на овим просторима. Нисам сигуран да су до сада писци, историчари били баш праведни према њему. Он је био срчан и правдољубив, сјајан ратник, али у исто време и нестабилан, трагичан и напрасит. Надам се да ће неком од продуцената таква личност бити повод да направи причу у којој би Ђорђе био главни лик, јер прича о њему је прича о читавом Балкану доброг дела 20. века.

ГЛАС: Колико Вам је значајна улога државног тужиоца Војина Ђукића у серији “Сенке над Балканом”?

ТИМОТИЈЕВИЋ: Веома. Улога Војина Ђукића, као и поверење које ми је Драган Бјелогрлић указао су показали ширем аудиторијуму да могу да одиграм и далеко комплексније ликове од оних који су ми до тада нуђени. Иако је права прекретница у мојој каријери био филм “Влажност”, “Сенке” су биле те које су ми дале кредибилитет на који сам дуго чекао.

ГЛАС: Који лик Вам је посебно важан у досадашњој каријери? Шта Вам је изазовније рад у позоришту или пак на филму или серијама?

ТИМОТИЈЕВИЋ: Као што сам рекао, преокрет у мојој каријери се десио са филмом “Влажност” и тај филм ће увек бити најзначајнији у мојој каријери зато што сам у њему добио прилику да носим причу која је сама по себи веома танана и суптилна. После тога су редитељи и продуценти схватили да ја могу много више од онога сто су ми до тада нудили.

Најискреније, не преферирам ни једну од ових дисциплина већ се трудим да се и у позоришту и на телевизији као и на филму развијам и растем као уметник, да напредујем. Ово је (глумачки позив) ипак маратон, а не спринт.

ГЛАС: Како посматрате ситуацију са вирусом корона и шта мислите како ће она утицати на умјетност?

ТИМОТИЈЕВИЋ: Није први пут да се овако нешто дешава човечанству. Морамо се прилагодити или умрети. То је просто тако. Највише ме у целој тој причи брине судбина позоришта, али сам сигуран да ће се и то у неком тренутку превазићи и да ће се наћи неки нови поглед на театар.

Планови

ГЛАС: Какви су Ваши планови, припремате ли нешто ново?

ТИМОТИЈЕВИЋ: Немам планове за будућност. Живим тренутно од данас до сутра трудећи се да сваки дан испуним најбоље што могу и да нађем баланс између посла и обавеза. Равнотежа је најбитнија у животу и то је оно чиме се тренутно водим, а што сам научио у целој овој ситуацији са короном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана