Глумац Љубиша Савановић за “Глас Српске”: И мој Коста има своје границе

Илијана Божић
Глумац Љубиша Савановић за “Глас Српске”: И мој Коста има своје границе

Коста Гајић је један од људи који у игру уђе са искреном жељом да друштво чини бољим. Колико год то звучало невјероватно, мислим да таквих људи око нас још има. То су људи који брину за своју будућност, за будућност наше дјеце и народа и који желе да допринесу бољем сутра.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” глумац Љубиша Савановић осврћући се на суштину јунака Косте Гајића, којег глуми у серији “Кости”, која је окупила сјајну глумачку екипу с обје стране Дрине и узбуркала регионалну културно-умјетничку сцену, али и изазвала бројне коментаре гледалаца.

Они који су погледали прве двије епизоде “Костију” нагласили су да је серија сурова, бескомпромисна, али и да приказује живот онакав какав заиста јесте те да с нестрпљењем чекају трећу и четврту епизоде, које ће бити емитоване овог викенда (субота и недјеља) на РТС-у од 20 часова. Серија ће од 1. јануара бити емитована на БН телевизији, што ће бити премијера за Републику Српску.

Коста Гајић живи у свијету који припада бањалучкој политичкој елити, лажном свијету гламура и лицемјерства, гдје свако гледа искључиво своју корист и служи се свим врстама сплетки не би ли дошао до циља. Али и он као и његов пандан с друге стране Коста Говоруша, којег глуми Јово Максић, суочава се са проблемима покајања и савјести те питањем шта урадити са својом душом.

Савановић је нагласио да се људи као што је Коста Гајић уласком у систем сударају са реалношћу.

- У зависности од тога колико су такви људи далеко спремни ићи зависи и то да ли ће нешто направити. И мој Коста има једну границу до које је спреман ићи - објаснио је Савановић.

Истакао је да је глумац Јово Максић направио сјајну улогу у серији “Кости”

- Не постоји боља подјела, у људском и професионалном смислу за ту улогу, просто, он је тај. Гледаоци се вежу за ликове као што су лик Косте Говоруше или лик Љиље, који, такође мајсторски, тумачи Николина Фригановић. То су људи које свакодневно срећемо и у којима мање или више препознајемо себе, своје проблеме и проблеме људи које знамо. Свијет у којем се Коста Гајић креће најчешће не мари за те “мале” људе - испричао је Савановић.

Како је казао очекивао је да ће публика реаговати позитивно на прве епизоде “Костију”

 - Као што рекох, свака представа, филм или било које дјело које се тиче публике која то гледа наићи ће на реакцију. Сматрам да је екипа серије, од продуцента до статиста, направила велики и сјајан посао и да смо пред гледаоце изашли чиста образа - сматра Савановић.

Серија “Кости”, која показује колико је тешко бити човјек, а колико је лако постати нечовјек, други је дио триологије “Месо - Кости - Кожа”, а нит која их спаја је Бањалука.

Сценарио за серију писао је Никола Коља Пејаковић, а серију је режирао Сађа Хајдуковић. Настала је као заједнички пројекат “Босонога продукције” и РТС-а.

Судбине

У прве двије епизоде судбина Косте Гајића је неизвјесна, али је јасно да га чекају велика искушења која ће продрмати његов свијет. С друге стране Коста Говоруша се већ бори са демонима друштва које не мари за хероје. Одговоре на многа суштинска, животна питања добићемо у наредним епизодама “Костију”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана