Глумац Горан Јокић за “Глас Српске”: Прећутана прошлост нарушава садашњост

Илијана Божић
Глумац Горан Јокић за “Глас Српске”: Прећутана прошлост нарушава садашњост

“Хотел Балкан” је прича о односима међу људима који се не мијењају кроз вијекове. Борба за опстанак, престиж, новац, жеља за стицањем и отимањем, а испод свега, у позадини, из прикрајка, назире се чежња за оним што је најважније, истинским припадањем и љубављу.

Казао је то у разговору за “Глас Српске” глумац Народног позоришта РС Горан Јокић, који игра у серији “Хотел Балкан”, чија ће прва епизода бити емитована у понедјељак, 21. септембра.

- Иако се снимало на улицама Бањалуке, и често се помињу називи и топоними везани за Бањалуку и њену историју, ово неће бити серија о самом граду, о временима прошлим и садашњим, нити о некадашњем “Хотелу Балкан” који се налазио у центру града, нити ће бити реконструкције аутентичних догађаја и ликова - додао је Јокић.

ГЛАС: Шта нам можете рећи о лику који играте у серији “Хотел Балкан”? О каквом човјеку је ријеч и какве ставове он заступа?

ЈОКИЋ: У серији паралелно пратимо догађаје из два временска периода: дјетињство мога оца, односно период око Другог свјетског рата и данашње вријеме. Многи догађаји из прошлости су прећутани и као такви утичу на ликове из данашњице. Мој лик у серији, Драган Курузовић, одрастао је без мајке, уз суровог оца. Има и брата, и бившу жену, пунољетног сина који живи са њим, упознаје згодну, пуно млађу жену. Нема ставова, ништа не заступа, покушава да остане на ногама и опстане у рингу живота, и ту настају ТВ-компликације. О свему опширније читаоци “Гласа Српске” и житељи југоисточне Европе моћи ће да гледају у нашој ТВ-новели “Хотел Балкан”, која ће  бити емитована на свим главним телевизијама у региону наредних 12 седмица сваким радним даном послије централног дневника.

ГЛАС: Због чега је значајна ова серија у домаћој кинематографији?

ЈОКИЋ: Серија “Хотел Балкан” биће упамћена као прекретница у развоју кинематографије у РС. Радећи пет мјесеци скоро свакодневно, сви ми који смо учествовали у реализацији серије, а ту мислим првенствено на технички дио екипе, стекли смо огромно искуство и сада смо спремни и за веће изазове. “Босонога продукција” се показала као изузетан продуцент и након одличних серија “Месо” и “Кости”, овим подухватом, серијом од 60 епизода, потврдила се као продукциона кућа на коју ће се озбиљно рачунати у временима која су пред нама. Многи су ме питали ових мјесеци: “А гдје то снимате?” Кад покушам да опишем, објасним како изгледа студио који је направљен у Великом Блашку, удаљеном 15 км од Бањалуке, скратим и кажем: “Фабрика за производњу серија и филмова.” Створени су сви услови за креативни процес као што је филм или серија - огромна хала, простор који се преуређује за потребе сцена са подним гријањем, ту је и студио-соба за монтажу, радионице, фундуси гардеробе, реквизити, студио за шминку и фризуру, вешерница и много тога о чему смо доскора маштали и сањали.

ГЛАС: Какви су Ваши утисци са снимања?

ЈОКИЋ: Неколико драгих колега који нису из Бањалуке, а радили су велике серије у другим центрима региона, кажу да су услови за рад, атмосфера на снимању, током снимања и пауза нешто што се само пожељети може и да им је предивно у граду, а и на сету. Већина глумаца, комплетна екипа иза и око камере и сва техника и објекти, локације, све је са наше Академије умјетности, из наших позоришта. Ту су све моје дугогодишње радне колеге са којима је најтеже - бити озбиљан кад се упале камере, јер се стално нешто шалимо, причамо занимљиве приче, уживамо радећи свој посао. На крају, били смо сви тужни када смо завршили тих 60 епизода и жељно ишчекујемо снимање друге сезоне.

ГЛАС:Будући да се ближи обиљежавање јубилеја Народног позоришта РС - на који начин ће представа “Златно доба” приказати Бањалуку и почетке позоришта?

ЈОКИЋ: Доласком Светислава Милосављевића за првог бана Врбаске бановине, на Митровдан 1929. године, Бањалука је заслугом тог великог неимара и визионара, за свега четири и по године, од заостале и запуштене касабе израсла у модеран европски град. Оснивање и почетак рада професионалног позоришта прије 90 година је догађај који је свему томе био “круна” и заиста представља “златно доба” у свеопштем развоју града и Врбаске бановине. Народно позориште РС свој и народни јубилеј обиљежиће представом под називом” Златно доба”, у којој ће бити приказане политичке и друштвене околности у којима је настало Народно позориште Врбаске бановине. Много је догађаја и ликова из тога времена. О томе би могла да буде снимљена велика серија, али за сада, на позоришним даскама у умјетничкој визији писца и режисера Жељка Стјепановића, првака Народног позоришта РС, освијетлићемо оснивање и почетак рада репертоарског, професионалног позоришта у Бањалуци.

ГЛАС: Коју улогу играте у представи и о каквом лику је ријеч?

ЈОКИЋ: Бићу у улози Светислава Тисе Милосављевића, генерала у пензији, бившег министра саобраћаја, који по изричитој жељи краља Александра Карађорђевића бива постављен за првог бана новоуспостављене Врбаске бановине. Краљ испраћа Тису у Бањалуку рекавши му, између осталог и ово: “Тисо, тамо су Срби у већини и то најбољи Срби у погледу љубави према отаџбини и патриотизма уопште”, али посебно захтијева од Тисе да ради на превазилажењу вјерских и сваких других несугласица и трвења с циљем народног јединства и југословенства. Поред тога што ћемо 18. октобра обиљежити 90 година од прве премијере, нашим суграђанима припремићемо лијепу представу коју ће, надам се, посебно вољети млађи дио публике јер је дио комада “Златно доба” и прича о “забрањеној љубави” двоје младих, Лејле и Михајла, прича која, за разлику од Шекспирове љубавне трагедије из Вероне, у нашој, бањалучкој верзији, има срећан крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана