Глумац Дејан Луткић о новим пројектима за “Глас Српске”: “Швиндлери” - вестерн на српски начин

Александра Глишић
Глумац Дејан Луткић о новим пројектима за “Глас Српске”: “Швиндлери” - вестерн на српски начин

Ако немате добар сценарио немате добар темељ. Можете да изградите најлепшу кућу на свету, али не постоји шанса да се та кућа одржи. Све мање има квалитетних текстова и писаца који хоће да се баве текстом на озбиљан начин. Такви писци су Синиша Павић, Ђорђе Милосављевић, Мирослав Момчиловић, Владимир Кецмановић, Милован Витезовић.

Овим ријечима почиње причу о новим пројектима глумац Дејан Луткић кога је публика имала прилику да гледа у више телевизијских серија и филмова, а ускоро ће да се појави на малим екранима у новој серији Швиндлери.

- Серију је написао Ђорђе Милосављевић, са којим се годинама дружим и ходамо по истој жици што се тиче штива које волимо. Пре две, три године споменуо сам му да бисмо могли снимити серију о неким преварантима. Швиндлери су жанровски нешто између Маратонаца и Балкан Експреса. А опет с друге стране трудили смо се да направимо једну вестерновску атмосферу која суштински не припада нама као народу. Али чим радњу пребаците у мало мести у Србији и почетак 20. века без тачне одреднице, онда причате једну црнохуморну бајку - прича Луткић подсјећајући да се израз швиндлери, њемачка ријеч за преваранте до данас задржала у Војводини.

Радња серије смјештена је у једну паланку гдје неко добије милион динара на краљевској лутрији. У том тренутку сви лопови и преваранти из већих градова селе се у паланку не би ли нашли ко је добио лутрију, да узму парче колача јер сматрају да им то припада.

- Међутим, доласком у ту паланку дешавају се неке нове ствари, а испоставља се да нико од тих људи не долази само због новца, то је само иницијална каписла. Свако од њих има лични разлог зашто ту долази и то је оно што је назанимљивије. То је црнохуморна комедија, нешто што је жанровски врло измешано, Ђорђе Милосављевић је у вези с тим питањем мајстор - каже Луткић који је и продуцент нове серије.

У улози продуцента био је и када су снимане серије “Сва та равница” и “Јагодићи” у којој тумачи једну од главних улога.

- Хтели смо да покажемо да није истина да нешто мора да буде чиста комерцијала да би било гледано. Када је “Сва та равница” приказана те године је била убедљиво најгледанија серија. Не зато што је била пуна глумачких звезда него је пре свега имала добар темељ. Мирослав Лекић је одличан редитељ, глумци су озбиљно схватили свој посао. Имали смо предуслове да то људи заволе. Причали смо причу која до тада није била причана. И исто тако и “Швиндлери” су прича која до сада није испричана - указује Луткић.

Истиче квалитет домаћих серија као што су “Монтевидео”, “Сенке над Балканом”.

- Увек треба да се оде корак напред. И тако напредујемо сви заједно. Изузетно поштујем када се неко истински и суштински бави овим послом, а не снима само да би стрпао гомилу пара у свој џеп. Лично, не могу да тражим срећу само у новцу. Радујем се када ми колега каже: Одавно се нисам осећао као глумац, као у овом пројекту. Задовољство је када без обзира на буџет и све остале околности направимо добру серију или неки други пројекат. То је разлог због којег сам кренуо у продуцентске воде - наглашава Луткић који је недавно завршио снимање серије “Јунаци нашег доба” Синише Павића.

Имао сам, додаје, ту част да је Павић писао улогу за мене.

- Павић је један од највећих хитмејкера што се тиче ТВ програма у бившој Југославији, на тржишту од 20 и кусур милиона људи. Дивно је када за саговорника имаш писца који је тако величина за разговор. Нас двојица смо нон-стоп разговарали преко телефона и причали о том лику и о ситуацијама којима је окружен, о његовој историји, чији је део представљен у серији - прича Луткић.

У Републици Српској у посљедње вријеме често борави гостујући са представом “Ноћ богова” у којој игра заједно са Војином Ћетковићем.

- Од премијере 2015. имали смо више од сто извођења, а стото је било у управо у Бањалуци. Стално коментаришемо да је невероватно шта се то деси када нас тројица изађемо на сцену. Толико волимо да играмо, уживамо и предани смо улогама да свако извођење као да прати некаква магија - каже Луткић.

Ријеч је о комаду Мире Гаврана у коме се појављују Луј 14, Жан Б. Молијер и дворска луда.

- Цео комад говори о томе да ли уопште уметници и људи из власти могу да имају тај пријатељски однос. То је оно што је питање свих питања. Ми нисмо политичари, ми смо глумци и треба да радимо свој посао. Политика је неки посао који раде неки други људи који су то то изабрали. А шта ми мислимо о томе као глумци треба да кажемо на сцени - истиче Луткић.

Бањалука има квалитетне глумце

- Постоји могућности да Војин Ћетковић, Небојша Илић и ја заиграмо у новој представи у Народном позоришту Републике Српске. Иако још ништа није званично, идеја је да редитељ Марко Манојловић који је режирао и Ноћ богова направи једну такву представу у којој би направили неку врсту глумачког спектакла. Наравно, ту би биле и наше предивне колеге из Републичке Српске и то би стварно било врло значајно за све нас. И за глумачку сцену уопште  на овим просторима и у Србији. Бањалука има квалитетне глумаце. То треба искористити на најбољи начин - каже Дејан Луткић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана