"Гласов" избор десет адаптација стижу до краја године: Од краља снова до господара прстенова

Миланка Митрић
"Гласов" избор десет адаптација стижу до краја године: Од краља снова до господара прстенова

БАЊАЛУКА - Филмови “Сиви човјек”, “Дубока вода”, “Смрт на Нилу”, “Под туђим утицајем”, телевизијске серије “Точак времена”, “Разговори с пријатељима” и многа друга дјела ове године доживјела су своје премијере, а заједничка нит која их веже је то што су адаптације књижевних дјела.

Романи, новеле, приче и стрипови добијају своје филмске и телевизијске верзије, које некад буду успјешне, некад мање, али су увијек актуелне, поготово у овом времену, када је њиховим творцима доступна најбоља опрема, али и најбоља мрежа дистрибуције.

Мишљења публике и критичара о адаптацијама књижевних предложака често су подијељена, подложнија негативној критици, али истовремено и добро дочекана и вољена. Само до краја године на десетине дјела различитих жанрова добиће своје игране верзије и послужиће као инспирација бројним свјетским филмаџијама. Овог пута “Глас Српске” издвојио је њих десет - пет серија и пет филмова, међу којима је највише заступљена фантастика, чије златно доба тренутно траје, те остварења која приказују реалне животне приче, базирана на биографијама, на измишљеним биографијама, на вољеним причама за дјецу, митовима, легендама, стварним и нестварним бићима те вјечној борби добра и зла.

Оно што читалац романа или стрипа може да замисли, а не умије да претвори у стварност, нешто снажнија машта режисера, сценариста и глумаца оживи на филму, а неки од најишчекиванијих измишљених свјетова који ће на тај начин оживјети су адаптација стрипа “Сендмен”, књига “Господар прстенова”, “Пинокио” и “Ватра и крв”, препуне шароликих ликова, митских бића, чудесних предјела и судбина.

“Сендмен”

Дуго најављивана адаптација стрипова “Сендмен” Нила Гејмена, који су настајали од 1989. до 1996. године, коначно ће добити своју екранизацију. Ова серија, која је у основи мрачна фантастика, биће у цјелости објављена на “Нетфликсу” 5. августа, а глумац Том Студиџ играће главног лика Морфијуса, односно Сан или краља снова. Глумица Гвендолин Кристи оживјеће лик Луцифера Морнингстара, владара пакла, а у серији глуме и Џена Колеман, Мејсон Александер Парк, Дона Престон, Чарлс Денс и други.

На серији су радили Нил Гејмен, Дејвид С. Гојер и Алан Хајберг.

“Кућа змаја”  

Још једна серија из свијета фантастике је “Кућа змаја”, која је настала по дјелу “Ватра и крв” Џорџа Р. Р. Мартина, смјештена је у свијет серијала “Игре престола” и посвећена династији Таргарјен.

Творци серије су Џорџ Р. Р. Мартин и Рајан Џ. Кондал, а прву епизоду која ће бити емитована 21. августа режирао је Мигел Сапочник, који је режирао и неколико епизода у серији “Игра престола”.

У серији глуме Педи Консидајн, Ема Д'Арси, Мили Алкок, Мат Смит, Оливија Кук и многи други.

“Господар прстенова: Прстенови моћи”

Емитовање прве сезоне серије “Господар прстенова: Прстенови моћи”, која настаје у продукцији “Амазона”, почиње 2. септембра, а ово је вјероватно најишчекиванија серија ове године, јер је рађена по добро познатом и вољеном дјелу Џ. Р. Р. Толкина, чији опус има огромну базу обожавалаца свих генерација. Прва сезона је најскупља сезона серије у историји са буџетом од 465 милиона долара, а њени творци су Џ. Д. Пејн и Патрик Мекеј. Глумачку екипу чине Синтија Адаи Робинсон, Роберт Арамејо, Максим Балдри и други.

“Три хиљаде година чежње”

Филм “Три хиљаде година чежње” у режији Џорџа Милера оживјеће мрачну фантастичну причу, која је настала на основу кратке приче књижевнице Антоније Сузан Бајат “Џин из славујевог ока”. Поменута прича је дио истоимене збирке у којој су обједињене приповијетке прожете магијом и митовима.

Ово остварење у биоскопе стиже 31. августа, а главне улоге играју Тилда Свинтон и Идрис Елба.

“Плавуша”

Животна прича Мерилин Монро добиће још једну филмску адаптацију, овог пута базирану на књизи биографске фикције “Плавуша” ауторке Џојс Керол Оутс. Ана де Армас игра Мерилин Монро у филму који такође носи назив “Плавуша” и који на “Нетфликс” стиже 28. септембра.

Остварење које је режирао Ендру Доминик фокусирано је на њен лични живот, а осим Анде де Армас у филму глуме и Ејдрин Броди и Боби Канавале.

“Мој полицајац”

Тренутно једна од најпопуларнијих музичких звијезда данашњице Хари Стајлс, осим што гради изузетну музичку каријеру, ствара и добро тло за напредак у свијету филма. Један од филмова у којима игра, а који ће се од 21. октобра наћи у ограниченој биоскопској дистрибуцији је “Мој полицајац”. Филм ће од 4. новембра бити доступан на платформи “Прајм видео”.

Филм је базиран на истоименом роману Бетана Робертса, чије прво издање је изашло прије десет година. Дјело, као и филм, смјештено је у педесете године прошлог вијека и прати живот полицајца Тома, који је хомосексуалац и живи у британском граду Брајтону. У филму глуме и Ема Корин и Дејвид Досон.

“Пинокио”

Пинокио је књижевни ли­к који је имао неколико десетина адаптација у виду анимираних и играних серијала, те представа, а једна од двије које стижу ове године је филмска, у режији Роберта Земекиса. Он је радио сценарио заједно са Крисом Вајцом. Овај филм је директна филмска (лајв-екшн) адаптација “Дизнијевог” анимираног филма из 1940. године, базиран на истоименој књизи италијанског писца Карла Колодија која је објављена 1883. године.

У филму глуме Том Хенкс, Синтија Ериво, Луке Еванс, Џозеф Гордон Левит.

Други филм, који је адаптација овог Колодијевог дјела режира Гиљермо дел Торо, а у биоскопе стиже у децембру.

“Три жене”

Још један популаран књижевни предложак, који је објављен 2019. године и који је преведен и на српски језик, биће подлога за настанак серије “Три жене”, рађене по роману Лисе Тадео. Дјело прати животе трију жена - Лине, Меги и Слоун.

Главну улогу у овој серији, базираној на дебитантском дјелу ауторке, игра Шајлин Вудли, а у глумачкој екипи су и Деванда Вајс, Бети Гилпин, Габријел Криви и Блер Андервуд. Серија ће премијерно бити емитована на каналу “Шоутајм”, а тачан датум премијере још није познат.

“Daisy Jones & The Six” + фото

Мини-серија “Daisy Jones & The Six”, чији датум изласка још није објављен, али требало би да стигне до краја ове године, још је једно телевизијско остварење које ће бити адаптирано на основу књижевног дјела. Ради се о књизи ауторке Тејлор Џенкинс Рид која је објављена 2019. године, а која прати успон измишљеног бенда током седамдесетих година прошлог вијека. У серији, чији аутори су Скот Нојштадер и Мајкл Х. Вебер, глуме Рајли Кијо, Камила Мороне, Сам Клафлин, Суки Вотерхаус и други.

Серија ће бити емитована на платформи “Амазон прајм”.

“Бијела птица”  

Графичка новела ауторке Ракел Џ. Паласио која оживљава причу о младој Јеврејки Сари, која током Другог свјетског рата покушава да побједне из села у Француској које је под окупацијом нациста, такође добија своју адаптацију. Сјајну глумачку поставу чине Гилијан Андрерсон, Хелен Мирен, Аријела Глејзер и Орландо Шверт. Филм је рађен по сценарију Марка Бомбака и у режији Марка Форстера, а у биоскопе стиже 14. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана