Габријел Гарсија Маркес - творац “магичног реализма”

Срна
Габријел Гарсија Маркес - творац “магичног реализма”

БИЈЕЉИНА - Један од највећих писаца 20. вијека Габријел Гарсија Маркес (1927-2014), нобеловац, аутор чувеног романа “Сто година самоће”, као и низа других познатих новела и приповједака, умро је на данашњи дан 2014. године.

Колумбијски геније, творац правца “магијски реализам”, аутор је и чувених романа и новела “Пуковнику нема ко да пише”, “Љубав у доба колере”, “Јесен патријарха”....

Маркес се родио у граду Аракатака, у области Магдалена. Углавном је живио у Мексику и Европи. Највећи дио свог времена проводио је у Мексико Ситију.

Књижевни критичари Маркеса сматрају за најпознатијег писца “магичног реализма”, жанра у коме се преплићу митови и магија са реалношћу свакодневне егзистенције.

Највише је допринио томе да латиноамеричка литература дође у центар пажње свјетске културне јавности шездесетих година 20. вијека. Добитник је Нобелове награде за књижевност.

НЈегово најпознатије ђело “Сто година самоће” продато је у више од 30 милиона примјерака. У њему је описан живот изолованог јужноамеричког села гђе су необични догађаји представљени као сасвим обични.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана