Фотографије Јелене Медић красе билборде широм БиХ: Буђење обасјало тмурне градове

Г.С.
Фотографије Јелене Медић красе билборде широм БиХ: Буђење обасјало тмурне градове

БАЊАЛУКА - Изложба смјештена на билборде прва је овакве врсте у БиХ, а умјетница Јелена Медић насловом "Будни" и људима које је фотографисала донијела је још једну врсту будности у градове и њихове улице.

На 116 билборда, који су смјештени на улице 18 градова и који су донијели свјетлост на улице Бањалуке, Мостара, Требиња, Зворника, Сарајева, Бијељине, Тузле, Добоја, Приједора, Новог Града, Брчког, Модриче, Дервенте, Прњавора, Градишке, Лакташа, Челинца и Котор Вароша, приказани су портрети и нешто другачија лица 25 особа, умјетника, филозофа и терапеута.

- Огромно ми је задовољство да најавим своју другу самосталну изложбу фотографија. Пресрећна сам што је делим с ових 25 прекрасних људи и претужна што је један од њих завршио своје земаљско путовање, али знам да је и даље ту, са нама, на неком другом нивоу постојања. Ово је наша, а не моја изложба. Будимо се! Будите се с нама да заједно растерамо мрак - навела је Медићева.

Сама Јелена Медић, прије годину дана, након одбацивања комерцијалних послова, зарађена средства уложила је у себе, те почела да пише аутобиографски роман. Након те одлуке, и поласком на пут трагања за истином, у свом фотографском студију почела је да фотографише људе који су, свако на свој начин, у различитим, личним, процесима буђења.

Сви који су фотографисани, на јединствен начин, огољели су себе од својих улога које играју у свијету и оку камере приказали неку другу страну.

- Сви смо увек у неким улогама и костимима и поштујемо одређена правила понашања. Далеко смо отишли од своје аутентичности, патимо због тога и све се теже сналазимо. Живот вуче на праву страну, а ми, као јогунасто магаре, превлачимо на познату. Ко бисмо ми били и шта бисмо свету могли подарити, ако бисмо престали себе кочити због друштвено прихватљивих норми које апсолутно немају везе с истинским моралним вредностима? - мисли су које су биле подстицај Медићевој за стварање оваквог пројекта.

Испред њеног објектива нашли су се: Ања Илић, Нина Бабић, Слађана Зрнић, Тајана Дедић Старовић, Теа Јагодић, Златан Видовић, Душко Мазалица, Хелена Јаги Косић, Милица Миловановић, Маја Регодић, Николина Скендерија Бонет, Марко Недељковић, Сњежана Максимовић, Наташа Перић, Јелена Топић, Сретен Зец, Бојан Микулић, Лазар Станишљевић, Пеђа Гајановић, Борјана Мрђа, Свјетлана Марковић, Миљка Брђанин, Марија Шестић, Дијана Јосиповић и Данијела Караћ.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана