Фото портрети српског фотографа Павела Суровог, креирани уз помоћ AI, освојили Париз

Г. Копања
Фото портрети српског фотографа Павела Суровог, креирани уз помоћ AI, освојили Париз

ПАРИЗ - Познати графички дизајнер и фотограф Павел Сурови из Кисача освојио је прво мјесто у категорији фото портрети креаирани уз помоћ вјештачке интелигенције (AI) на свјетском престижном World International Photography Awards такмичењу у Паризу у Француској.

Сурови је награду добио за AI портрет који носи назив „Немачка дама“. Десеточлани жири састављен од професионалаца из различитих држава је оцјењивао умјетничке радове креиране уз вјештачку интелигенцију и друге манипулације. Такође жирије је оцијенио и изабрао пет женских AI фото портрета Павела Суровог, које су ушли у ужи избор међу финалисте.

Успех је од великог значаја јер Сурови је у ову област упловио тек прије неколико мјесеци и свакодневним експериментисањима успио да претекне Патрицију Буру из Италијт, која је најпознатија и најнаграђиванија дигитална умјетница у свијету и која доминира посљедње двије године у овој области и комбинујући фотографију и вјештачку интелигенцију. 

-Ово је већ трећа дисциплина у мојој уметничкој каријери с којом освајам светска признања. Најпре је то био графички дизајн с којим са освојио значајна светска признања, после модна и портретна фотографија која ме је прославила у свету а сада су то слике - фотографије креиране уз помоћ вештачке интелигенције, фотографија и других алата. У овом домену сам нов почео сам да експериментишем пре пола године и успео сам да освојим из прве прву награду жирија у Француској. Овде се не ради само о примени вештачке интелигенције у уметничком раду, него потребна је визија, естетика, форма као и прегршт другим алата да би се дошло финалне фотографије – истакао је Сурови. 

Додао је да га радује да поред његовог имена стоји српска тробојка Републике Србије.

-Поред спортиста, научника радује ме да и ја као уметник преко ових светских награда могу на један креативни начин ширити добро име Србије у свету! - рекао је Сурови.

Фотограф Павел Сурови је почео на пројекту “Будућност” (Future) да ради упоредо са својим новим фотографским модни пројектом “П. С. Мира Бртка” а управо нови радови фотографије креиране уз помоћ вјештачке интелигенције су требали да угледају свјетло дана тек следеће године када би завршио цијели циклус футуристичких женских фото портрета. Ова престижна награда је, каже Сурови, избацила пројекат “Будућност” прије премијере у свјетску јавнос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана