Фонд “Старог села” у Музеју Републике Српске: Звук и филм као свједоци стваралаштва

М. М.
Фонд “Старог села” у Музеју Републике Српске: Звук и филм као свједоци стваралаштва

Бањалука - Презентација “Аудио-визуелни фонд Музеја Старо село” одржана је јуче у Музеју Републике Српске.

Истог дана представљена су три етнолошка филма из овог фонда, о Старом селу је више говорио аутор публикације и виши кустос у Музеју на отвореном “Старо село Сирогојно”, Драган Цицварић.

- Потреба да се и звук сачува као трајни документ довела је до идеје о неопходности стварања и архивирања звучних записа. Аудио-запис је у исто време и извор истраживања и уметнички доживљај сам по себи и представља сведочанство о стваралаштву и интерпретацији - навео је аутор који ће данас са почетком у 12 часова одржати радионицу о снимању и документовању етнолошког филма и представити традиционалну музику из фонда “Старог села”. Биће приказани филмови “Свет музике” и “Мој Орфеј”, и представљена музика “Листај горо” - Женска пјевачка група “Рибашевке” и “Традиционална музика западне Србије”.

- Потреба за визуелним документовањем садржаја култура које су се налазиле пред ишчезавањем довела је до настанка етнолошког филма, а развој технологије и могућности за аудио-визуелно документовање покренули су експанзију овог филмског жанра - додао је Цицварић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана