Филм "Лето када сам научила да летим" oсвојио награду у Италији

Танјуг
Филм "Лето када сам научила да летим" oсвојио награду у Италији

Дугометражни играни филм "Лето када сам научила да летим" редитеља Радивоја Андрића, настао уз подршку и Филмског центра Србије, освојио је Специјалну Грифон награду за животну средину на управо заврженом 52. фестивалу филмова за дјецу и омладину Гиффони на југу Италије, сопштили су из Филмског центра Србије.

У образложењу, жири истиче да се "Специјална награда Грифон CIal за животну средину ове године иде играном филму који се бави темама породичног живота и осјећања.

"Ове теме су прихваћене од природе које представљају позадину модерне и дирљиве приче. Иако фокус радње није искључиво еколошки, награда за животну средину припала је овом играном филму због чврстог односа између главне јунакиње Софије и хрватског острва и мора који је хране и штите у најтежим годинама, живота младе жене" пише у саопштењу жирија.

Међународни филмски фестивал Гиффони је један од најпознатијих фестивала дјечјег филма на свијету, са традицијом дугом више од 50 година.

Одржава се у малом италијанском граду Гиффони Валле Пиана у Кампанији, у јужној Италији, у близини Салерна и Напуља, а сваке године фестивалу присуствује више од 2.000 дјеце из неколико земаља широм свијета, а они и оцјењују филмове и одлучују о наградама.

Ово је четврта међународна награда за "Лето када сам научила да летим". Претходно, филм је освојио награду Европске асоцијације филма за дјецу (ЕЦФА), која се додјељује најбољем европском филму на фестивалу БУФФ у Малмеу, као и двије награде на недавно завршеном Пулском филмском фестивалу, укључујући и награду публике.

Филм је у земљи и региону до сада погледало више од 200.000 гледалаца.

Почетком августа почиње дистрибуција филм у Хрватској, а почетком сљедеће године и у више од десет европских земаља.

Улоге у филму "Лето када сам научила да летим" тумаче Клара Хрвановић, Олга Одановић, Сњежана Синовчић, Жарко Лаушевић, Лука Бајто и Ема Керета Рогић. Према књизи Јасминке Петровић, сценарио је написала Љубица Луковић, а продуценти су Маја Поповић Милојевић и Милан Стојановић из београдске куће "Sense Production".

Филм је копродукција Србије, Хрватске, Бугарске и Словачке, а подржан је од стране филмских центара ових земаља, као и од стране програма Креативна Европа МЕДИА и Фонда Савјета Европе Еуримагес.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана