Филмски фестивали одају почаст Кирку Дагласу

Agencije
Филмски фестивали одају почаст Кирку Дагласу

Филмски фестивали у Кану, Берлину и Венецији одали су почаст америчком глумцу Кирку Дагласу, који је умро у сриједу у 104. години.

Фестивал у Кану опростио се од незаборавног глумца који је председавао жирију 1980. године.

Кирк Даглас "остаће бесмртан у нашем сјећању и срцима", рекла је француска филмска глумица Брижит Бардо и додала да се с том америчком звијездом "затвара велика златна књига америчког филма", а да је она "изгубим њежно пријатељство које је трајало 67 година".

"У 1980. години Фестивал је имао огромну част што је Кирк Даглас предсједавао жирију који је награде додијелио филмовима 'Сав тај џез' у режији Боба Фоса и 'Кагемуша, сјена ратника' јапанског великана Акире Куросаве... Дирљива сјећања на човјека, почаст легендарном глумцу и саучешће њему блиским људима", написали су на Твитеру организатори Канског фестивала.

"Био је јако лијеп мушкарац који је пленио појавом, изгледом. Без тога у Холивуду не можете градити каријеру. Био је пар великана као што су Берт Ланкастер, Марлон Брандо, Монтгомери Клифт, Гери Купер", рекао је предсједник Фестивала Гил Јакоб. Био је "личност, врло утицајан, све је изградио сам, имао је пркосну вољу", додао је.

Кирк Даглас је јако добро говорио француски и управо је у Кану упознао своју другу супругу Ан Бајденс, с којом се венчао 1952. Био је први пут члан жирија 1970, а председавао му је 1980. године.

"С великом тугом примили смо вијест о смрти холивудске легенде Кирка Дагласа, једног од џинова златног доба филма. За свог живота примио је безбројна признања, међу њима и почасног Медведа", написали су организатори Филмског фестивала у Берлину.

"Због Кирка Дагласа (1916-2020)", написано је на профилу венецијанске Мостре на Твитеру уз објављену фотографију глумца у Венецији 1953. и цитат његове реченице "Сва су дјеца природни глумци, а ја сам још увек дијете".

Снимао филм у Југославији

Југославију је посетио први пут током шездесетих, о чему сведочи и тонски снимци.

"Дошао сам да бих снимио филм, али и да видим Југославију и предсједника Тита", рекао је Даглас, према овом снимку.

Оно што је затекао уверило га је да је Југославија права дестинација за љубитеље седме умјетности.

''Одушевљен сам оним што сам видео у филмској индустрији", додао је.

И тако се тада већ искусни глумац Даглас опробао и као редитељ, баш у Југославији.

Филм Протува снимао је са Фабијаном Шоваговићем, Денијем де Витом и Лесли Ен Даун седамдесетих година, налик на старе вестерне који се враћају авантурама и јахању, а без крви и насиља.

За овај филм Даглас је, наводно, направио сопствену компанију како би прикупио новац - супругу је упослио да буде продуцент, а синове задужио у оквиру екипе.

''Ако филм пропадне, могу да окривим целу породицу Даглас", рекао је Даглас, према наводима филмских магазина тог доба.

Влајчић сматра да је снимање у Југославији мање важно.

''У Југославији су се, углавном, снимали осредњи филмови, са ретким изузецима. И када су овде снимали сјајни глумци као Ричард Бартон, који је овде играо у неком ратном филму - то је била његова најгора улога", наводи он

Кад је приметио да га издаје снага, Даглас се сам повукао, што је велика ствар, истиче Влајчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана