"Филмотека" посвећена Чарлију Чаплину

Agencije
"Филмотека" посвећена Чарлију Чаплину

На Палама данас почиње тродневна "Филмотека" посвећена највећем комичару свих времена Чарлију Чаплину.

"Филмотека" ће почети биографским филмом "Чаплин" из 1992. године, који говори о тешком и контроверзном Чаплиновом животу од раних година у Енглеској, па све до огромног успјеха у Америци, саопштено је из Кинотеке Републике Српске, организатора овог догађаја.

Филм је режирао чувени британски глумац и режисер Ричард Атенбороу, док насловну улогу игра Роберт Дауни Џуниор, коме ова прва главна улога у каријери доноси БАФТА награду, те номинације за Оскара и Златни глобус.

Чаплиново ремек-дјело из нијеме холивудске фазе "Златна грозница" из 1925. године на програму је сутра. Ријеч је о филму за који је Чаплин често говорио да би управо по њему волио да остане запамћен. Филм је постигао највећи комерцијални успјех, зарадивши четири милона долара, као и двије номинације за Оскара.

Филм "Велики диктатор" из 1940. године, први Чаплинов звучни филм, биће приказан у сриједу, 4. децембра. То је један од првих холивудских антинацистичких филмова. Номинован је за Оскара у пет категорија.

Филмотека ће бити одржана у амфитеатру Економског факултета на Палама у 19.00 часова, а улаз је слободан.

Сер Чарлс Спенсер Чаплин, једна од највећих личности у историји филмске умјетности, славним редитељ, глумац, сценариста и продуцент, познатији као Чарли Чаплин, рођен је 1889. године у Лондону, а умро 1977. године у Швајцарској.

Један је од пионира кинематографије и највећих синеаста свих времена, заслужан за ширење популарности филма и за његово признање у сферама традиционалне културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана