Филм Пети лептир технолошка револуција

Цвија Мркоњић
Филм Пети лептир технолошка револуција

Београд - Филм "Пети лептир" није намењен само деци, већ и одраслима. Веома је важно снимати филмове на српском језику, јер то је један од начина да се сачува национална култура.

Испричао је ово за "Глас Српске" редитељ првог српског филма који се снима у 3D техници Милорад Милинковић.

- Реч је о делу које радимо по истоименом роману за децу Уроша Петровића, а главни јунаци су малишани који се сусрећу са натприродним појавама. Прича се, као и већина бајки, суштински бави борбом добра и зла - навео је Милинковић.

У средишту радње је дјечак Алекса који открива да је повезан са тајанственим људима и њиховим духовима, али и чудесним провидним лептирима. На узбудљив и бајковит начин представљено је његово одрастање у сиротишту.

Продуцент филма Славољуб Гњатовић рекао је да ће ово остварење остати уписано у српску кинематографију као хватање корака са свјетском кинематографијом.

- Из романа смо потиснули бајковити елемент, а потенцирали мистични и авантуристички дух. Желели смо да филм заинтересује и одраслу публику, да то буде породична прича која је практично непостојећи жанр у савременом српском филму - казао је Гњатовић.

Наглашава да је Урош Петровић "бренд сам по себи" и да непрестано због боље адаптације текста за филм сарађују са писцем.

Лик главног јунака Алексе тумачи Огњен Орешковић, а његови филмски другари су Гордан (Петар Рацић) и Влада Грак (Михаило Милидраговић). У глумачкој екипи су и Михаило Миша Јанкетић, Јелена Ђукић, Тања Бошковић, Марко Николић, Љубомир Бандовић и многи други. Продуцент филма је "Делта видео" из Београда.

Петровић је истакао да му много значи што је његова књига изабрана као инспирација за снимање првог српског филма у 3D технологији.

- Екипа је креативна, неће се у потпуности држати романа, али радујем се тим разликама иако то можда није типично за писце. Лепо је улагати новац у дечије филмове, а уверен сам да ће чаролија ове приче моћи боље да се исприча кроз савремене ефекте - рекао је Петровић.

Истиче је да је снимање дјечијих филмова на српском језику важно колико и други умјетнички садржаји за најмлађу публику.

- Најсмисленији посао је радити нешто за децу, а мање је важно да је ли је реч о писању, компоновању или нечем трећем. Овај филм је прилика и да се промовишу природне љепоте у Србији, па се део снима у националном парку "Тара" - казао је Петровић.

Писац и редитељ

"Пети лептир" Уроша Петровића награђен је као најбољи роман за дјецу 2007. године када му је припало признање "Раде Обреновић" на Змајевим дечијим играма у Новом Саду. Петровић пише књиге за дјецу и младе које помјерају границе у савременој српској литератури. Милорад Милинковић се послије филмова "Мртав ладан", "Читуља за Ескобара", "Потера за Срећком" и "Здухач" окушава у бајци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана