Филм "Оптужујем" Романа Поланског отвара онлајн филмски фестивал

Танјуг
Филм "Оптужујем" Романа Поланског отвара онлајн филмски фестивал

БЕОГРАД - Најновији филм редитеља Романа Поланског, остварење "Оптужујем", чија је тема чувена афера с краја 19. вијека која је уздрмала и дубоко подијелила француско друштво, отвориће први бесплатан Онлајн филмски фестивал - МОЈ ОФФ, 27. марта у 21 час, сопштили су данас организатори.

Након свјетске премијере на престижном Међународном филмском фестивалу у Венецији, на ком је Полански за филм "Оптужујем" освојио Сребрног лав - Гран при жирија и ФИПРЕСЦИ награду жирија, али и три Цезар награде, филм је имао домаћу премијеру на 48. Фесту.

На најновијем виртуелном филмском фестивалу МОЈ ОФФ публика из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине моћи ће сада и онлајн премијерно да погледа остварење Поланског.

Снимљена на основу истоименог романа британског писца Роберта Хариса, са којим је Полански већ сарађивао на филму "Писац из сенке" (2010.), драма "Оптужујем", осврће се на чувену озлоглашену Драјфусову аферу када је 1895. године млади француски официр јеврејског поријекла Алфред Драјфус ражалован због сумње да је њемачки шпијун и потом осуђен на доживотно заточеништво на Ђавољем острву. Међу сведоцима његовог понижења нашао се и мајор Жорж Пикар који након што је промовисан у начелника контраобавештајне службе, открива да се војне тајне и даље одају Нијемцима и потом и сам лично упада у опасну мрежу превара које постају пријетња, не само његовој части него и његовом животу.

У улози историјске личности, француског официра Жоржа Пикара који је ризиковао живот и каријеру борећи се да објелодани истину о Драјфусу, нашао се познати француски глумац Жан Дижарден добитник награде Оскар.

 У осталим улогама: Емануел Сење, Матју Амалрик и други.

Прво издање бесплатног Онлајн филмског фестивала - МОЈ ОФФ биће одржано од 27. марта до 10. априла, а публика ће имати прилику да на једној виртуелној „локацији“ погледа 65 актуелна играна и документарна остварења, међу којима и наслове намијењене дјеци и тинејџрима.

Снимљени у различитим свјетским продукцијама и копродукцијама издвојени филмови биће подијељени у пет програмских цјелина - Великани филма, Кидс фест представља, Породична авантура, Документарни врхунци, као и програм Виђено невиђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана