Филм “Олуја” премијерно приказан у Бањалуци, присуствовао и Додик

ГС
Филм “Олуја” премијерно приказан у Бањалуци, присуствовао и Додик
Foto: Дражан Оскар Поздеровић | Филм “Олуја” премијерно приказан у Бањалуци, присуствовао и Додик

БАЊАЛУКА - У Бањалуци је вечерас пред бројном публиком одржана премијера филма “Олуја” редитеља Милоша Радуновића, који говори о страдању српског народа уочи и током хрватске војске и полицијске акције “Олуја 1995. године.

Редитељ филма Милош Радуновић истакао је да је била жеља управо да се прикаже тешка судбина српског народа и да се трагедија српског народа не препусти забораву.

“Ми смо народ који лако заборавља. Ако не заборавимо мислим да нам се неће поновити. Мотив нам је био да научимо млађе генерације да запамте и да не дозволе да нам се овако нешто понови. Млади људи гледају и ја сам задовољан. То нам је најпожељнија циљна група”, рекао је Радуновић.

“Олуја” је ратна драма испричана из угла обичног човјека Илије, чији лик тумачи Јово Максић.

Ријеч је о ратној причи човјека који није бирао рат, али је изабрао да заштити породицу и село у којем је одрастао.

Глумачку екипу чине Јово Максић, Златан Видовић, Давор Јањић, Марија Пикић, Иван Вујић, Љубиша Милишић и други истакнути умјетници из Републике Српске и Србије.

Премијери је уз представнике јавног живота у Републици Српској присуствовао и предсједник Српске Милорад Додик, који је рекао да је филм “Олуја” важан не само за филмску индустрију него за и српску историју.

“То је најбоља платформа како би се догађаји који су обиљежили историју српског народа на најбољи могући начин забиљежили и предали будућим генерацијама”, рекао је Додик.

Он је додао да је филм универзална и умјетничка прича, али и тема страдања људи и појединаца.

“Познато је да су у жОлујиж страдали цивили, да је било трагичних судбина. То треба да буде забиљежено и да остане запамћено да су они страдали искључиво зато што су припадали српском народу”, написао је Додик на “Твитеру”.

Премијери филма “Олуја”, поред Додика, присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министри у Влади, посланици у Народној скупштини, Парламентарној скупштини БиХ, представници организација проистеклих из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, бројне друге личности из политичког и јавног живота Републике Српске и бројна публика.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана