Филм "Ко то тамо пева’" у биоскопима широм Француске, српски класик обара рекорде

Б.П.
Филм "Ко то тамо пева’" у биоскопима широм Француске, српски класик обара рекорде

Култни класик српског филма "Ко то тамо пева’" (1980) редитеља Слободана Шијана и сценаристе Душана Ковачевића, у продукцији Центар Филма, након селекције у званичном програму ,"Кан класик" Канског филмског фестивала прошле, осваја биоскопе широм Француске 2021. године.

Дигитално рестаурисана верзија ремек-дјела проглашеног за најбољи српски и најбољи југословенски филм, на дан отварања француских биоскопа након, приказан је у 12 биоскопа широм те земље.

Култно остварење обара рекорде као класик ван енглеског говорног подручја са преко 3000 гледалаца за само 3 недеље приказивања и наставља пут освајања европског аудиторијума са букираних преко 50 биоскопа за наредни период у Француској.

"Ко то тамо пева" је 2020. године, 40 година након премијере на најпрестижнијем свјетском филмском фестивалу на ком је освојио награду публике, селектован у програму "Кан класик" који представља ретроспективу најзначајнијих остварења из историје Канског филмског фестивала. Поред филма "Ко то тамо пева", у прошлогодишњем издању били су селектовани и филмови "Расположени за љубав" (In the Mood for Love) редитеља Вонг Кар-Ваија, "Улица" (La Strada) Федерика Фелини-ја, "Accattone" редитеља Пјер Паоло Пазолинија, "Припремите марамице" (Prépаrеs vos mouchoirs) редитеља Бертрана Блијеа и други.

Комична, питорескна сага "Ко то тамо пева" почиње у пустари, из које 1941. године, дан уочи њемачког напада на Југославију, дотрајалим аутобусом фирме "Крстић и син", за Београд креће група људи. Стари, "растурени" аутобус са својим необичним путницима комична је слика једне епохе у распадању, краја једног свијета који ће нестати у експлозији и пламену.

У вишеструко награђиваној сатиричној комедији редитеља Слободана Шијана, запажене улоге остварили су доајени југословенског глумишта Павле Вуисић, Александар Берчек, Данило Бата Стојковић, Мића Томић, Драган Николић, Неда Арнерић, Славко Штимац, Ташко Начић и Борислав Стјепановић.

"Поновно препознавање култног класика испред биоскопског платна једне европске земље, побједа је Шијановог дела и српске кинематографије која и даље уме да осваја различите аудиторијуме. Филмска умјетност је моћно оружје које олакшава упознавање и нуди заједнички језик за нове генерације--изјавила је овим поводом Јадранка Блануша, продуценткиња и директорка Центар Филм-а.

Филм "Ко то тамо пева" дигитално је рестауриран у одјељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Југословенске кинотеке у оквиру пројекта "А1 Кинотека" који од 2017. спроводе Југословенска кинотека и компанија А1.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана