Филип Цветковић, умјетник, за “Глас Српске” о изложби “Апис арт”: Ако пчеле изумру, и ми ћемо с њима

Миланка Митрић
Филип Цветковић, умјетник, за “Глас Српске” о изложби “Апис арт”: Ако пчеле изумру, и ми ћемо с њима

Изложба “Апис арт” обухвата градацију емоционалног израза. Осликавање коже црном и жутом бојом указује на пчелу као инспирацију за целокупан визуелни идентитет. Емоција као главна водиља кроз осликавање добила је јасну форму туге, згражавања, штроке, беде, тескобе, беса од стране људског рода у опхођењу према природи која нас окружује.

Овако је разговор за “Глас Српске” започео умјетник из Ниша Филип Цветковић, чија ће изложба маски “Апис арт - пчелиња уметност” вечерас бити отворена у малом изложбеном салону  Банског двора. Изложба ће бити отворена у 19 часова.

- Пчела као важан инсект за екосистем бива угрожена од стране нас и нашег немара. Радови ће бити приказани у облику шестоугла, не случајно, већ тај облик представља саће које пчела даје као производ. Изложба је прожета симболом угрожености - додао је он.

ГЛАС: Шта све обухвата Ваша поставка?

ЦВЕТКОВИЋ: Петнаест радова који су шестоугаоног облика обухватају изложбу “Апис арт”. Садржај изложбе описује емоцију пчеле у загађеном простору који нас окружује.

ГЛАС: Зашто сте баш пчелу изабрали као мотив и како на основу тог мотива постављате однос човјека и природе?

ЦВЕТКОВИЋ: Човек и природа су једно, на основу тога је замишљена изложба. Пчела као извор очувања природе и опрашивач има битну улогу у екосистему. Поред њене значајне улоге у природи, њен визуелни изглед је врло интересантан и то је један од разлога зашто је пчела моја инспирација за настанак радова. Марљивост и устројен систем као код пчела треба да послуже као пример како треба да функционише друштво.

ГЛАС: И шта је главни циљ или идеја која стоји иза осликавања мотива пчеле?

ЦВЕТКОВИЋ: Циљ осликавања мотива пчеле јесте осврт и приказ кроз призму културе и уметности на значај природе и опстанак пчела у њој. О екологији и о природи не треба да ћутимо, то је део нас и ми смо део тог система и ланца. Чувајмо је, то је једини начин да и она нас чува.

ГЛАС: У најави изложбе наведено је да “црно-жути мотив за природу значи опстанак”, па како видите опстанак природе сада?

ЦВЕТКОВИЋ: Пчела је једнака опстанку, ако она изумре, можемо и ми заједно с њом. Она је та која даје велики допринос развоју и одржању екосистема. Циљ који треба да следимо јесте свакодневно залагање за опстанак врсте као и за опстанак здравије животне средине. Постоје људи који воде бригу, не бих генерализовао, али мали је проценат.

ГЛАС: Мислите ли да проговарање о проблемима кроз умјетност може да донесе промјене и да поправи стање у неким одређеним областима?

ЦВЕТКОВИЋ: Уметност је та која је вазда нешто грдила, уметност нам пружа шансу да прикажемо голу реалност. Никада не можемо бити уверени да можемо одређене ствари променити из корена. Свакако се систематски ради да се неки систем уруши, самим тим систематски треба улагати да би се исти тај систем и подигао. Када више људи говори о неком проблему, подиже се свест народа, те њихово понашање бива другачије. Сваки мали корак је допринос ка великом успеху. Важно је говорити - тако сазнајемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана