Филхармонија свира дјела Бетовена и Вагнера у Коларцу

Tanjug
Филхармонија свира дјела Бетовена и Вагнера у Коларцу

БЕОГРАД - Шеф-диригент Габријел Фелц заједно са Београдском филхармонијом најављује нови подухват 28. фебруара у Коларцу када ће Гудачки квартет Београдске филхармоније извести посљедњи Бетовенов квартет оп. 135, а потом ће оркестар заједно са звијездама свјетских оперских кућа извести трећи чин Вагнерове опере "Зигфрид", најавили су из Филхармонији.

Филхармонијску публику поново очекује жанровски излет јер концерт започиње у сасвим камерној атмосфери, са само четири музичара на сцени.

Гудачки квартет Београдске филхармоније који чине Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић извешће Бетовеново ремек дјело оп. 135, једно од најзначајних камерних оставрења свих времена.

"Веза Бетовена и Вагнера је једна од најважнијих за историју музике, поготово ако имамо у виду да није могуће разумети Вагнера, уколико не разумемо Бетовена. Оно што је Вагнер научио студирајући партитуру овог квартета, у великој мери се одразило на његово даље стваралаштво. Приредићемо путовање од најпре 4 музичара на бини до преко стотину њих у извођењу "Зигфрида", а оба дела повезује иста филозофска мисао”, рекао Габријел Фелц.

Шеф-диригент испуњава обећања дато у вези са извођењем оперске литературе на концертном подијуму.

Специјално за ову прилику долазе звезде светских оперских кућа - сопран Елизабет Тајге, мецосопран Карин Ловелијус, тенор Пол Мекнамара и баритон Терухико Комори.

Вагнер се ретко изводи на домаћој сцени, те је ово ексклузивна прилика за публику да ужива у причи о младом хероју Зигфриду у остварењу које чини део чувене тетралогије "Прстен Нибелунга".

Огромни оркестарски састав типичан за Вагнера подразумева појачање од девет хорни, Вагнер-туба, бас-трубе, бас-тромбона и три харфе, а у овом подухвату филхармоничарима се придружују и музичари из региона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана