Фестивали музике, стрипа и књижевности доказали потребу и успјех у културном животу Бањалуке

М. Митрић, А. Маџар
Фестивали музике, стрипа и књижевности доказали потребу и успјех у културном животу Бањалуке

Бањалука - У културном животу Бањалуке, ствараоци, културни радници и сви они који се труде да га обогате најчешће корачају малим корацима, јер тако најчешће, али снагом воље, успију да направе велике и значајне догађаје.

 Много је фестивала, премијера, изложби, концерата обиљежило 2018. годину. Много је умјетника и институција добило важна признања у различитим областима, а екипа “Гласа Српске” направила је кратак преглед догађаја који су на неки начин обиљежили годину од које се опраштамо. Неки су ове године одржани први пут, а надамо се да ће и они постати дио традиције, јер су квалитетни, потребни и ове године су убрзали пулс у културном животу Бањалуке.

“Откључај свијет илузије и науке”

Поставка “Откључај свијет илузије и науке”, у Музеју Републике Српске, у априлу је свима отворила прилику за откривање различитих забавних и едукативних експоната. Кроз криву собу, собе огледала, холограм, калеидоскоп и друге представљене илузије, посјетиоци су могли да се на занимљив начин сретну с различитим научним принципима.

Намјера и циљ поставке је била да прикаже музеј у другачијем свјетлу, да сруши стереотипе и да привуче млађе генерације. Изложбу је током неколико мјесеци трајања видјело више од 16.000 посјетилаца.

“На темељима Српске читаонице”

Пут од Српске читаонице до библиотеке приказан је кроз поставку “На темељима Српске читаонице”, која је у априлу приређена у Народној и универзитетској библиотеци. Обиљежен је један значајан јубилеј - 150 година од оснивања Српске читаонице у Бањалуци, која је настала при Бањалучкој богословији Васе Пелагића 1868. године. Поставка је обухватила публикације и документе који су пратили развој од самих почетака установе на различитим локацијама, различите периоде и начине чувања и архивирања књига и докумената.

Фестивал књижевности “Императив”

Велику пажњу квалитетом и концептом изазвао је први Фестивал књижевности “Императив”, у организацији истоименог удружења за промоцију и популаризацију књижевности, почетком јуна у просторијама Културног центра Бански двор у Бањалуци. Током пет фестивалских дана, у различитим просторијама Банског двора, читалачка публика имала је прилику да присуствује промоцијама око 30 домаћих и гостујућих пјесника, писаца, блогера и да обиђе штандове чак 12 издавачких кућа, које су представиле свој рад и понудиле публици нова издања по приступачним сајамским цијенама. Публика чита, жели чути ауторе, жели живу ријеч, живу књижевност, што је “Императив” и доказао, а организатори већ увелико припремају програм за сљедећи фестивал.

Театар фест “Петар Кочић”

Кад је ријеч о већ традиционалним манифестацијама, 21. театар фест “Петар Кочић” једна је од најзначајнијих манифестација која се већ годинама одржава у Бањалуци. Публика је током неколико дана у јуну у Народном позоришту РС имала прилику да погледа изузетне позоришне комаде аутора из региона. Кроз шест такмичарских представа, акценат овогодишњег фестивала био је на раду домаћих аутора, а главни циљ је био да се прикажу и вреднују врхунска позоришна достигнућа. Паралелно са овим фестивалом одржан је и Фестивал монодраме младог глумца.

Међународни фестивал позоришта за дјецу

Почетак октобра у Дјечијем позоришту РС био је посвећен правој фестивалској бајци за најмлађе љубитеље позоришта. Овогодишње издање Међународног фестивала позоришта за дјецу окупило је бројне представе из цијелог свијета. Традиција овог фестивала, који се одржао по 17. пут и посвећеност најмлађој публици, из године у годину остављају важан траг у културном животу Републике Српске.

 “Јесења соната”

Први пут ове године у октобру је одржан Интернационални музички фестивал “Јесења соната” у Културном центру Бански двор, гдје су наступили цијењени свјетски и домаћи умјетници са богатим биографијама.

“Јесења соната” је замишљена као елитни, вишедневни музички догађај, сусрет врхунских музичких умјетника из земље и иностранства, те својеврсни национални и интернационални форум највиших умјетничких стандарда.

Фестивал анимираног филма

Једанаести Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2018”, који организује Асоцијација за визуелне умјетности “Феникс арт”, одржан је октобру ове године. Први пут ове године Фестивал анимираног филма био је одржан и у Требињу. Поред тога што је публика имала прилику да види врхунски пресјек свјетског анимираног филма, фестивал је посјетиоцима понудио и разноврсне пратеће програме. Током трајања фестивала, направљен је пресјек савремене анимиране сцене Републике Српске, упознали смо се са интересантним гостима, погледали неколико премијера, изложбу оригиналних цртежа легендарне “Загребачке школе анимираног филма”.

Први салон стрипа

Љубитеље девете умјетности ове године у октобру много је обрадовало и прво издање Међународног салона стрипа у Бањалуци у организацији Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске “Девета димензија”.

У Каменој кући тврђаве Кастел посјетиоци су имали прилику да погледају изложбе и посјете берзу стрипа, те осам изложби, са више од 500 страница стрипа.

Фестивал глумца “Заплет”

Овогодишње, јубиларно 10. издање Фестивала глумца “Заплет”, који је у октобру одржан у Градском позоришту “Јазавац”, још једном је привукло пажњу публике квалитетним представама и пратећим програмом. Под слоганом “У кружном току” десети “Заплет” је гледаоцима донио комаде из Скопља, Београда, Загреба и Бањалуке. У пратећем програму сваке вечери су били уприличени разговори са познатим глумцима из Бањалуке, али и региона. Главни циљ фестивала је био да се публици прикажу представе које формално, начински и квалитетом нису нешто што може свакодневно да се види.

“Мали композитор”

Фестивал дјечијег музичког стваралаштва “Мали композитор” ове године одржан је у новембру, дванаести пут. Манифестација, која је и најзначајнији пројекат Удружења “Арт Пулс”, јединствене концепције и једини ове врсте у Републици Српској и цијелој БиХ, одржана је овај пут у Банском двору Културном центру.

Ова јединствена културно-образовна манифестација посебно је значајна са аспекта ванинституционалног образовања дјеце и омладине, јер су управо малишани композитори, текстописци, извођачи, водитељи и једини жири на фестивалу.

“Intime jazz fest” у Банском двору

Друга вишедневна манифестација коју је Бански двор организовао у овој години након великог успјеха и одјека који је иза себе оставио Интернационални музички фестивал “Јесења соната” био је “Intime jazz fest”.

Овај фестивал, одржан у новембру, угостио је велика имена џез сцене, а концептуално је замишљен као камерни фестивал џез музике, који ће се превасходно фокусирати на врхунске солисте овог музичког жанра, укључујући максимално формације до џез трија које ће улазити у фестивалску селекцију. Фокус првог фестивала је усмјерен на врхунске регионалне и свјетске џез пијанисте.

Поставка групе “Irwin” у МСУРС

У Музеју савремене умјетности РС ове године представљено је неколико заиста квалитетних и значајних изложби. Једна од најзапаженијих је свакако поставка словеначке групе “Irwin” названа “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945”, која је отворена крајем новембра.

Ова поставка портрета хероја на својствен начин је прави свједок једног времена. Изложба је на специфичан начин приказала период социјализма и времена које је створило збирку народних хероја која се већ деценијама чува у Хисторијском музеју у Сарајеву. Ова изложба биће отворена до 22. фебруара.

Отварање реновиране сцене “Петар Кочић” у НПРС

Осим рада на стварању нових представа, традиционалним фестивалима, организовању бројних гостовања и остваривању нових сарадњи, Народно позориште РС ове године је пажњу посветило и спољашњем и унутрашњем реновирању. Најновији радови који су завршени тичу се реновирања мале сцене “Петар Кочић”, која је свечано отворена крајем овог мјесеца, када је представљен и нови лого и одиграна прва представа након обнове.

Изложба Милоша Шобајића

У Каменој кући на тврђави Кастел отворена је прва бањалучка самостална изложба слика и инсталација цијењеног академског сликара Милоша Шобајића под називом “Прогон”. Познати умјетник, поријеклом из Херцеговине, који данас живи на релацији Београд - Париз, дуго је чекао своју прву самосталну изложбу у Бањалуци. Поставка ће бити отворена до 15. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана