Фестивал у Санрему почиње вечерас, нема публике

Танјуг
 Фестивал у Санрему почиње вечерас, нема публике

РИМ - Традиционални, 71. фестивал италијанске музике у Санренму почиње вечерас, а због пандемије ковида-19 и мјера ограничења, по први пут у историји биће одржан без публике, а број присутниха новинара и личности из културног и јавног живота сведен је на минимум.

Пет фестивалских вечери ће бити емитовани у директном преносу путем телевизије РАИ, а уместо публике у сали "Аристон" извођачи ће бити поздрављени унапред снимљеним аплаузом.

У званичној конкуренцији такмичиће се 25 пјевача, међу њима готово половина младих и оних који се по први оут појављују на једном фестивалу.

У претходним мјесецима припреме за Фестивал изазвале су различите полемике, као например када је водитељ и уметнички директор Амадеус тврдио да ће учинити све да има публику у сали, пише "Хафингтон Пост".

Тада су се побуниле разне категорије умјетника који већ годину дана не могу да раде свој посао јер су концертне и сале позоришта затворене због анти-ковид мјера.

Данас први дан фестивала у Санремо долази велика група позоришних прегалаца, глумаца, кројача, сценариста и других, који су на бициклима кренули прије пет дана из Милана да би данас у центру Санрема, изразили протест због свога положаја.

Многи међу њима су без посла и зараде од почетка пандемије ковида19.

У Санрему протест најављују и власници барова и ресторана чији је рад такође ограничен због анти-ковид мјера.

Град Санремо, домаћин истоименог фестивала налази се у регији Лигурија.

Дан прије почетка фестивала медији су извјестили о великом порасту заражених од ковида 19 у регији.

Због тога је предсједник регије донио уредбу о затварању локалних школа, забрану окупљања, кретања изван општине становања, забрану точења алкохола, а све то да би се спријечило даље ширење заразе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана