Емил Влајки, професор, за “Глас Српске”: Укоријењене предрасуде се предуго одржавају

Данко Кузмановић
Емил Влајки, професор, за “Глас Српске”: Укоријењене предрасуде се предуго одржавају

Све се врти око главне личности овог дјела Тилде Коен. За себе тврди да је реинкарнирана Марија Магдалена.

Она је, према властитим ријечима, ту, у двадесет првом вијеку, по Божјој вољи, како би наставила Христово дјело. Бог је, како тврди, схватио да су мушкарци неспособни да ослободе људски род од гријеха, да Исусова узвишена жртва није донијела жељени резултат и да једино жене ту мисију могу испунити.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” професор и књижевник Емил Влајки, описујући садржај свог новог романа “Жена која је вјеровала да је Марија Магдалена”, који је у доступан у продаји на киосцима”Минутица”.

- Пошто је ово модерно доба, реинкарнирана Марија Магдалена, поред осталог, настоји то урадити уз помоћ генетског инжињеринга. Посједује моћ предвиђања појединих догађаја и кажњавања оних који је ометају у њеном божанском дјеловању. Тилда је лезбијка, а била је то и као Марија Магдалена. Са изузетком Исуса, мрзи читав мушки род сматрајући га одговорним за насиље које влада у свијету. Рјешење за хуманије друштво види у одузимању политичке власти мушкарцима. Да би то осигурала, предвиђа владавину лезбијки које се, уз помоћ генетског инжињеринга, могу репродуковати без икаквог учешћа “јачег пола”. Њена упорност да ту концепцију спроведе доводи до трагедије чије су жртве остале главне личности овог романа - једног универзитетског професора, његове жене Ане и кћерке Мајре - додао је Влајки.

ГЛАС: Кроз Ваше јавне наступе познајемо Вас као принципијелног борца за људска права. Да ли ова “нова људска права”, посебно када се ради о афирмацији ЛГБТ популације, суштински одударају од оних, рецимо, старих?

ВЛАЈКИ: Суштински, ни на који начин.

ГЛАС: Ипак, Ви у књизи говорите о томе да су ова нова права производ дјеловања савременог империјализма и неоколонијализма.

ВЛАЈКИ: Нису права та која су у питању, већ претјерана пажња која им се даје, политички и медијски, посебно преко хуманитарних и невладиних организација, првенствено финансираних од стране Запада. Таква претјеривања све више иритирају хетеросексуалну популацију, тако да се у свијету најављују њихове “параде поноса”.

ГЛАС: Реците ми, због чега се хетеросексуалци толико опиру правима ЛГБТ популација?

ВЛАЈКИ: Мада није исти садржај, а ни посљедице, покушаћу направити компарацију са Јеврејима. Пуне двије хиљаде година, због тврдње хришћанства да су Јевреји убили Исуса Христа, они су били демонизовани, прогањани, уништавани у масакрима и геноцидима. И дан-данас се антијеврејство наставља кроз тврдње да пет милиона Јевреја у САД владају са триста педесет милиона људи у тој држави и са седам милијарди људи у свијету. Један примитиван фалсификат “Протокол сионских мудраца”, гдје се Јевреји оптужују да кују завјеру у сврху владања свијетом, слободно се продаје годишње у милионима примјерака и потхрањује мржњу према том народу. Када це предрасуде укоријене код људи, онда се одржавају јако дуго. Ни предрасуде у вези с хомосексуалности нису “од јуче”. И оне трају, у свим цивилизацијама, више хиљада година. С друге стране, нова људска права која се односе на ту појаву су однедавно. Како је, онда, могуће да већина људи промијени своје ставове у вези с тим за свега пар деценија, а још прије пар година је содомија била законски кажњива у многим земљама свијета?

ГЛАС: Слажете ли се да нам такво стање у јавности даје још више подстицаја да се боримо против наведених предрасуда како бисмо освијестили људе у погледу права група грађана различитих сексуалних оријентација?

ВЛАЈКИ: Показао сам да то неће бити тако лако као што мислите. Него, знате ли да у свијету има око милијарду и по хришћана? Вјероватно знате и то да је став цркве да је хомосексуални чин неопростив гријех. Стотине милиона дјеце, у породицама, вртићима и школама то свакодневно учи, посебно кроз вјеронауку, а што се старијих тиче, код њих су предрасуде о томе већ формиране. Дакле, ако вјерујете у Бога, а Он је уништио Содому ради хомосексуалног разврата, онда морате вјеровати и у исправност тог Божјег чина. Зар ви стварно мислите да ћете са неколико парола о новим људским правима промијенити ставове цркве и вјеровања преко милијарду људи? Неки ће се можда правити да су ослобођени предрасуда, али ће највећи дио хришћана, дубоко у себи, вјеровати да је хомосексуалност гријех.

ГЛАС: Да ли је, по Вама, хомосексуалност генетске или културолошке природе, да ли се ради о урођеном или стеченом?

ВЛАЈКИ: Досадашња научна истраживања настанка хомосексуалности показују да се дјеца рађају с том сексуалном оријентацијом, односно да она није ни научена ни одгојем стечена. У томе се слажу сви истраживачи. Иста истраживања указују на то да дјеца већ до треће године живота показују својим понашањем одређену склоност, и то тако да се играју играчкама супротног пола. Дјечаци, тако, преферирају лутке, кување и слично, а дјевојчице револвере, Индијанце и каубоје, аутиће и тако даље. Коначно, спроведена испитивања показала су да се не ради о једном гену, него о неколико њих, који у комбинацији с интраутерином околином (дакле, пренаталним развојем) и каснијом околином доводе до различитих сексуалних оријентација. Осим тога, код хомосексуалних мушкараца утврђене су анатомске разлике у неким језгрима хипоталамуса. У новије вријеме, развојем епигенетике, односно науке која се бави генима који активирају друге гене, све се више управо настанак истополне оријентације приписује акцији епигена. Екипа с “Натионал Институте фор Математхицал анд Биологицал Сџнтхесис” (НИМБиоС) објавила је у часопису “Тхе Љуартерлџ Ревиењ оф Биологџ” студију о повезивању еволуцијске теорије с новим открићима у молекуларној регулацији експресије гена и утицају хормона на развој полности. Ту су објаснили биолошки и математички модел који открива улогу епигенетике у хомосексуалности. По њиховом мишљењу, генетика је та која чини да особа буде геј, те се преноси с оца на кћер и с мајке на сина.

ГЛАС: Да ли бисте Ви учествовали у Паради поноса?

ВЛАЈКИ: Против сам сваке дискриминације било којег слоја популације. Према томе, ако бих процијенио да је то случај у друштву у којем живим, наравно да бих учествовао, и био бих у првим редовима ако би се то од мене тражило.

Бракови и усвајање

ГЛАС: Шта мислите о истополним браковима и усвајању дјеце?

ВЛАЈКИ: Истополни бракови не могу, ни суштински, ни појавно, имати исти смисао као и хетеросексуални. Хетеросексуална заједница је природна и унутар ње се рађају дјеца, што је код хомосексуалних парова немогуће. Када се води популациона политика, сав привид истополних бракова пада у воду, јер друштво, држава, нормално фаворизују хетеросексуалне заједнице. Што се тиче усвајања дјеце, здрав разум ми говори да је боље да дјеца одрастају унутар било каквог облика породице него у дјечјим домовима. До сада, истраживања су показала да дјеца унутар хомосексуалних породица нису више несретна од дјеце унутар хетеросексуалних породица, а не постају ни хомосексуалци као што се мисли. Та дјеца могу патити због предрасуда које у друштву постоје према хомосексуалцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана