Џорџ Орвел генијални и мрачни писац ремек-дјела "1984"

Agencije
Џорџ Орвел генијални и мрачни писац ремек-дјела "1984"

Велики енглески и свјетски књижевник Џорџ Орвел, писац познатих дјела "1984" и "Животињска фарма", умро је на данашњи дан 1950. године.

 

 

Орвел се бавио визијом тоталитарне будућности свијета и алегоричном сатиром модерне диктатуре.

Његова мисаона кованица: "Велики брат те гледа" из романа "1984" одавно је постала стварност човјечанства путем друштевних мрежа и камера које су премрежиле све веће градове свијета.

Према истом принципу, осим држава, и велике корпорације прате кретање купаца како би анализирале навике и смислиле начин да их убиједе да купују још више.

У роману "1984", који говори о тоталитаном друштву и контроли над људима, писац каже: "Рат је мир. Слобода је ропство. Незнање је моћ".

Нешто слично изјавио је својевремено бивши предсједник Америке Џорџ Буш Млађи, говорећи о борби против тероризма: "Када говоримо о рату, ми заправо мислимо о миру".

Орвелово "Министарство истине" задужено је за вијести, цензуру и, наравно, лажи.

Данашњи глолбани медији су слика и прилика Орвелових романа у којима доминира свјесно извртање информација, а ту су ријалити ТВ садржаји који одвлаче пажњу од истинских проблема.

Орвелове познате мисли - упозорења баш су на том трагу:

"Ко контролише прошлост, контролише садашњост. Ко контролише садашњост, контролише будућност"; "У свијету гдје је све обмана - причати истину је револуционаран чин";

"Рат против стране државе почиње једино када имућне класе мисле да могу профитирати из тога; Ако слобода значи нешто уопште, она значи право да кажеш људима нешто што они не желе да чују"...

Орвелова најпознатија дјела су романи "1984", "Животињска фарма", "Бурмански дани", затим есеји "У киту", "Критички есеји", "Лов на слона", "Енглеска, ваша Енглеска", те књига о шпанском грађанском рату "Каталонији у част".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана