Двострука београдска премијера филма "Златни дечко"

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Свечана премијера новог домаћег филма "Златни дечко" Огњена Јанковића одржана је синоћ у великој сали биоскопа Комбанк Дворана уз присуство готово комплетне ауторске и глумачке екипе. Филм је синоћ имао и другу премијеру у биоскопу Цинеплех Галерија Белграде у комплексу Београд на води, тако да су драмски умјетници имали двоструко славље.

У глумачкој екипи ове спортске крими драме су Денис Мурић, Андрија Кузмановић, Игор Бенчина, Јована Гавриловић, Петар Стругар, Љубомир Булајић, Тихомир Тика Станић, Страхиња Блажић, Алиса Радаковић, Владимир Ковачевић...

Сви они су прошетали црвеним тепихом како доликује холивудским звездама, окружени многобројним колегама из свијета поп културе - филмске, музичке и телевизијске индустрије. Редитељ Огњен Јанковић, Алекса Ршумовић и Вук Ршумовић су створили оригиналан сценарио, жестоку причу о закулисним радњама фудбалске мафије, односно разних мутних менаџера, гдје су укључене велике провизије и криминал, прање новца око трансфера играча. Веома динамично режирана филмска прича драматуршки креира читав један свијет сецикеса, мутних антагониста, гладијатора, гдје заправо нико није ни позитиван, ни скроз негативан, јер се овде свијет не дјели на црно-бијело, више доминирају сиве нијансе.

Дебитантски филм Огњена Јанковића сигурно се истиче у тренутној понуди домаће кинематографије и играних ТВ серија, јер је реализован у продукционом и глумачком погледу на веома зрео начин. Редитељ је познат као један од чланова успјешног реп бенда Београдски синдикат, који је на сцени дуже од дви деценије, а по вокацији је филмски и ТВ продуцент. Ипак, имао је запажена редитељска искуства на комичној серији "Пази, брате" уз глумца Андрију Милошевића и разне ТВ шоу програме као што је "Сурвивор".

 Доминантну и изузетно ефектну улогу у филму има сјајна хип хоп и реп музика, која је уз мјешавину домаћих и иностраних нота допринела развоју ликова, приче, знатно убрзала темпо те спортске мелодраме. Осим музике која је веома заразна и позива на плес истог трена, свакако да је "Златни дечко" прави глумачки филм, где су своје улоге врхунски дочарали млађи и они средовечнији драмски уметници. На својим плећима је филм изнео Денис Мурић, који је каријеру почео као дечак у запаженим филмовима "Ничије дете" (2014) Вука Ршумовића и "Енклава" (2015) Горана Радовановића.

Публика малог екрана га је још боље упознала у крими серијама "Група" (2019) и "12 речи" (2020), а овде се сасвим уклопио у улогу деструктивног и дисфункционалног анти-хероја, који касније постаје нешто више, као прави златни дечко. У глумачкој се екипи можда и највише истакао Петар Стругар, као полу негативац у једној сасвим новој, до сада невиђеној уметничкој димензији. Јунак филма и серије "Монтевидео" или "Мали Будо", једноставно је својим новим имиџом и глумачком лакоћом улажења у тако опасног момка добрим делом "истиснуо" колеге. Такође, у улози његовог рођеног брата, Љубомир Булајић је одиграо нешто потпуно ново и отворио до сада невиђени пут у каријери, која је препознатљива у серијалима Здравка Шотре ("Шешир професора Косте Вујића", "Александар од Југославије"). Сигурно ће један од омиљених ликова у филму бити први менаџер јунака, којег је бескрајно симпатично и шармантно одиграо Андрија Кузмановић, једна од највећих звезда новог остварења, а чија је интерпретација ишла од хумора до тоталног суноврата и мрака. Однос бившег робијаша, а сада новог тренера, и фудбалера Дениса је један од успешнијих стубова приче, а тај лик је стандардно дочарао Игор Бенчина, већ доказан у ролама сумњивих ликова (серија "Пет"), као и из миљеа спорта (серија "Жигосани у рекету").

Очекивано добре улоге остварили су Јована Гавриловић и Тихомир Тика Станић, један од најтраженијих глумаца у ТВ серијама последњих година. Публика је веома дугим и френетичним аплаузом поздравила екипу филма која се поклонила на крају пројекције, а било је и суза у публици јер филм изазива јаке емоције. "Златни дечко" ће након биоскопске дистрибуције бити приказан и као ТВ серија, што је редовна појава данас на медијском тржишту. Филм је реализовала продуцентска кућа "Фантастика Филм Студио" у сарадњи са Филмским Центром Србије и компанијом Телеком Србија.

Од познатих ове вечери били су Петар Бенчина, Игоров брат са супругом Тамаром Драгичевић, Андрија Милошевић, Сергеј Трифуновић, Анђела Јовановић, Марко Јанкетић, група Београдски синдикат... Од 13. јануара филм ће бити у редовној биоскопској дистрибуцији широм земље, док је за сутра заказана свечана премијера и у Новом Саду у Арени Цинеплеxx.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана