Два спољна члана напустила Нобелов комитет за књижевност

Срна
Два спољна члана напустила Нобелов комитет за књижевност

СТОКХОЛМ - Нобелов комитет за књижевност потврдио је да су два спољна члана напустила ово тијело Шведске академије због различитих разлога.

Ројтерс пише да је чланица Гун-Брит Сундстром као разлог за подношење оставке навела додјељивање Нобелове награде за књижевност аустријском књижевнику Петеру Хандкеу.

Она је у образложењу истакла да проглашење Хандкеа за добитника награде може протумачити као став да је књижевност изнад политике, уз напомену да не дијели такав став.

Хандке се на мети критика дијела јавности на Западу нашао због става да кривицу за ратове на Балкану током деведесетих година прошлог вијека не треба сваљивати на српску страну, као и због тога што је 2006. године присуствовао сахрани бившег предсједника СР Југославије Слободана Милошевића.

Писац Кристофер Леандор, који је такође поднио оставку, нагласио је да његова одлука нема везе са додјелом награде Хандкеу.

Он је истакао да "нема ни времена нити стрпљења да чека да Комитет заврши са спровођењем реформи".

"Академија и ја имамо различиту перцепцију времена. Годину дана је предуг период у мом животу, а прекратак у животу Академије", истакао је Леандор.

Академија стара 223 године морала је да уведе нове мјере због секс скандала у који је умијешан супруг бивше чланице Комитета, због чега је одгођено уручивање награде за 2018. годину.

Спољни чланови ангажовани су како би помогли Нобеловом комитету у избору кандидата за које ће Академија гласати.

Академија је захвалила на значајним напорима Сундстромове и Леандора и потврдила да су њих двоје напустили Комитет, који је до данас имао четири члана Шведске академије и петоро спољних чланова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана