Душко Певуља о Центру за српске студије: Носилац националног карактера и србистичке филолошке свијести

Илијана Божић
Душко Певуља о Центру за српске студије: Носилац националног карактера и србистичке филолошке свијести

БАЊАЛУКА - Центар за српске студије основала је невелика група универзитетских професора и угледних књижевника из Бањалуке опредијељена да јавно дјелује на подручју науке и културе у Републици Српској.

Удружење је носилац националног карактера и србистичке филолошке свијести, казао је ово “Гласу Српске” професор Филолошког факултета Душко Певуља.                                                                                                   

- Поред потребе за креативним исказивањем Центар за српске студије основан је и као врста реакције на анемичност постојећих културних и националних институција, духовну учмалост и интелектуалну безидејност, која је углавном, доминантна одредница културне сцене у РС, више од двије деценије. То су исти људи, одсуство стратегије упркос њеној непрестаној помпезној најави, исти однос према житу и кукољу - истакао је Певуља.                                                                                                                     Он је нагласио да је жила куцавица  часопис “Српски преглед”, који је за непуне три године постојања Центра објавио шест бројева.                                                           - Наше гласило је већ искристалисало своју препознатљиву уређивачку платформу. Пошто је болоњско схватање науке ову дисциплину свело на форму и процедуру, а истраживање на аутоматизовано гребање по површини, научни часописи су постали полигони за скупљање научних бодова, а озбиљних часописа из књижевности и културе одавно је нестало са хоризонта нашег духовног живота. “Српски  преглед” представља поетички концепт, а то је значајно за модел часописа какви су већ постојали у нашој књижевној и културној историји, који су оставили дубок траг у њој - казао је Певуља. 

  Нагласио је да је часопис под овим називом излазио  кратко вријеме 1895. године под уредништвом утемељивача модерне српске књижевне критике Љубомира Недића.  

– “Српски преглед” се са подједнаком пажњом посвећује неким важним питањима из наше заборављене културне баштине, као и из савременог књижевног, научног и културног живота. Објављивали смо студије о Љубомиру Недићу, Петру Петровићу Његошу, Слободану Јовановићу, Браниславу Нушићу, књижевној критици, те првом српском књижевном часопису - навео је Певуља.                                                                                     

Он је нагласио да је веома важно у националном смислу, саборном карактеру и интегралној свијести. У досадашњим бројевима заступљени су аутори са читавог српског језичког простора Хрватске, Србије, Црне Горе и БиХ.                                                                                                    

 - Саставни дио “Српског прегледа” су и двије едиције малог формата. То су Философија и Филологија. До сада је у њима објављено дванаест вриједних књижица, чији аутори су, између осталог Зоран Арсовић, Данило Баста, Мило Ломпар и Љиљана Мачкић - нагласио је Певуља и истакао да замисли и идеје успијевају опослити захваљујући труду и доброј вољи  сарадника и аутора.

ИЗДАВАШТВО

Певуља је нагласио да је Центар за српске студије објавио скоро тридесет различитих издања.

- Окосницу издавачке дјелатности чине библиотеке “Посебна издања” и “Лик прошлости”. Објавили смо неколико дјела који представљају драгуље српске књижевности и која обнављају српско језичко и књижевно памћење. У едицији посебна издања истичемо књигу “Љубомир Недић: књижевни критичар двадесетог века”, чији је приређивач Јован Пејчић. Ту је и први српски и јужнословенски књижевни часопис, “Славено-српски магазин”,  први пут преведен на савремени српски језик, поводом 250 година од његовог објављивања. Приредио сам и зборник “Сава Мркаљ: пјесник и филолог”, први такве врсте посвећен овом српском пјеснику и језичком реформатору. Настојао сам да нагласим његов допринос реформи српског ћириличког писма, али и да скренем пажњу да је ријеч о значајном пјеснику - рекао је Певуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана