Душану Ковачевићу “Књижевни вијенац Козаре”

Срна
Душану Ковачевићу “Књижевни вијенац Козаре”

Приједор - Душан Ковачевић је добитник награде за животно дјело “Књижевни вијенац Козаре”, саопштио је данас жири 47. Књижевних сусрета на Козари на сједници Организационог одбора.

У образложењу једногласне одлуке жирија, у којем су предсједавајући Матија Бећковић и чланови Горан Максимовић и Андреја Марић, наведено је да је ријеч о једном о највећих писаца српске књижевности који је у посљедњих 50 година створио читав један вијенац веома важних комедија.

Максимовић је рекао да Ковачевић кроз своја дјела разобличава врлине и мане српског народа.

“Од жМаратонацаж до жЛарија Томсонаж, жБалканског шпијунаж или жПрофесионалцаж имамо писца који, служећи се гротескном комиком или црнохуморним смијехом, понире у најдубље слојеве интегритета српског народа и разобличава његове врлине и мане”, рекао је Максимовић новинарима у Приједору.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изразио је задовољство што је жири успјешно завршио свој посао, истичући да је Душан Ковачевић један од бардова српске књижевности и интелектуалац “пар екселанс” у савременом добу који је оставио велике трагове крајем 20. и почетком 21. вијека.

“Књижевни сусрети на Козари биће поносни што ће он добити награду и као лауреат учествовати у догађајима овогодишњих сусрета у Приједору”, додао је Ђаковић.

Члан Организационог одбора и уредник издавачке дјелатности Књижевних сусрета на Козари Младенко Саџак рекао је да је за ову годину планирано пет издања и то академика Љубомира Симовића, Милосава Тешића и Матије Бећковића, те Драгана Колунџије и Љубивоја Ршумовића.

“Ти писци су се појавила негдје у исто вријеме и генерацијски чине један круг, премда су сви различити. Књиге садрже своје специфичности, имају сталне рубрике о животу и дјелу, избор из поезије и о Књижевним сусретима на Козари, како су се они дешавали појединих година”, навео је Саџак.

Саџак је нагласио да ове књиге настоје да прате културна дешавања у Приједору и на Сусретима, најављујући да ће, ако буду прихваћене, едиција, вјероватно, бити настављена.

“Испред нас је још читав низ писаца који завређују да буду објављени, као што су Васко Попа, Данило Киш, Мишко Крањец, Стеван Раичковић. Ријеч је о 30-40 аутора који би свакако требало да имају своју књигу. За саме ауторе представљају велике изборе, и, како је један од њих рекао, то је уствари тестаментарна књига”, истакао је Саџак.

Програм 47. Књижевних сусрета на Козари почео је дружењем пјесника са приједорским основцима на први дан школе у понедјељак, 2. септембра.

Централни догађаји, свечано отварање, поетски час и вече лауреата биће одржани 20. и 21. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана