Дучић освјетљава духовна упоришта

Ратомир Мијановић
Дучић освјетљава духовна упоришта

ТРЕБИЊЕ - Пјесничком вечери под називом "На Дучићевом путу", приређеној у суботу у позоришној сали Дома културе, завршене су овогодишње "Дучићеве вечери поезије".

У оквиру програма, своје стихове Дучићу у част говорили су пјесници, добитници награда на пјесничким сусретима у 2011. години: Слободан Ракитић, Владимир Јагличић, Јана Растегорац, Драгомир Колунџија, Бећир Вуковић, Слободан Вучинић, Олгица Цице, Обрен Ристић, Доброслав Ћук, Живојин Ракочевић, Јованка Стојчиновић-Николић, Aдам Пуслојић, Сретен Видаковић, Aндрија Радуловић и Милица Јефтимијевић-Лилић.

У културно-умјетничком дијелу вечери наступили су: Мјешовити хор Српског пјевачког друштва "Јединство" Бањалука, Јасмина Стоиљковић, Aна Рупчић-Петровић, Драгољуб Бајић, Невена Живковић, Валентина Милекић, Тијана Топић, Соња Бобрек, Сунчица Лончар, Јелена Башић и Николина Никчевић, а водитељ програма је била Милица Јефтимијевић-Лилић.

У оквиру "Дучићевих вечери поезије" у Музеју Херцеговине одржана је промоција књиге "Aнтологија поезије српског романтизма" пјесника Слободана Ракитића.

Говорећи о Aнтологији, Милица Јефтимијевић-Лилић, пјесникиња из Београда, истакла је да ће у биографији Слободана Ракитића ова књига представљати важно мјесто.

- Поред његове изузетне поезије и цјелокупног приређивачког рада, овим је употпуњено његово виђење романтизма и обухваћено најзначајније раздобље у српској поезији. Његова подјела на предромантизам, романтизам и постромантизам обухватила је најпознатије романтичаре и представља читав вијек овог поетског правца, чиме заслужује велику пажњу. С правом можемо рећи да је ово дјело од изузетног националног значаја за нашу историју - нагласила је Јефтимијевић-Лилић.

Aутор Aнтологије Слободан Ракитић рекао је да књига обухвата готово 120 година српског романтичарског пјесништва.

- Aнтологија има интегративни карактер и представља синтезу најбољих романтичарских остварења на српском језику. На известан начин она маркира тачке које одређују српски културни простор у време с краја 18, читав 19. век и прве деценије 20. века. То је и најзначајније раздобље српске модерне историје, у којем се одиграла Карађорђева револуција, Вукова реформа језика и писма и продор српске народне поезије у Европу - рекао је Ракитић.

Он је нагласио да је у Aнтологију унио и један број заборављених пјесника. Стихове пјесника српског романтизма рецитовали су глумци  Јасмина Стоиљковић и Лепомир Ивковић. 

Гости Требиња са овогодишњих "Дучићевих вечери поезије" носе само позитивне утиске.

- Дучић је, попут стабла, свог омиљеног симбола, растао увис и у дубину, спуштајући се и у време српске историје, духовности и свесветовне духовне баштине, нарочито грчке, византијске и француске, где је налазио исходишта за бића српског језика и за поезију велике самосвести. Дучић подиже песму на пиједестал непролазног, даје јој моћ да осветљава и овострано и онострано, и космос и човекова духовна упоришта - каже пјесникиња Милица Јефтимијевић-Лилић.

Додала је да кнез пјесника посебно усхићује умјетнике, и зато са радошћу наступају на "Дучићевим вечерима поезије".

Светац пјесништва

Дучић је по дубини националне утемељености и метафизичкој зебњи, хришћанском милосрђу и лепоти великих истина светац српског песништва. A Требиње, град у коме је свој смирај нашао, увек и изнова нас окупља. Дучић је стваралац испред и изнад свога времена који пева сликом и мисли звуком, и увек је задовољство бити део ове манифестације, каже Слободан Ракитић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана