Друго издање смотре “Cinema Parallels” ускоро у Градском позоришту “Јазавац” у Бањалуци: Фестивал филма потребан свима

Г.С.
Друго издање смотре “Cinema Parallels” ускоро у Градском позоришту “Јазавац” у Бањалуци: Фестивал филма потребан свима

Филмски фестивал “Паралеле” односно “Cinema Parallels” прославиће друго издање овог прољећа у Градском позоришту “Јазавац” у Бањалуци и трајаће три дана, а тачан датум и детаљи пројекција и пратећег програма биће познати ускоро.

Фестивал је посвећен подршци независним и иновативним филмовима, са нагласком на приказивању стварности кроз филм, у свој њеној разноликости и облицима, кроз посебан избор кустоса међународних и регионалних савремених филмова.

- Прошле године је наш фестивал, као и сви други културни пројекти, морао бити одгођен. Прије неколико дана, десила нам се слична ситуација. Истраживали смо могућности виртуелног сусрета, али смо ипак одлучили да наставимо у “стварном” свијету. Све до сада смо чекали да се поново врате некадашња искуства доживљаја филма - да поново имамо праву публику и праве слике. Ми вјерујемо да су филмови тачка сусрета и један универзални језик, али ипак имамо на уму чињеницу да су у данашњим околностима разговори и сусрети, заправо, својеврстан чин отпора - наводи Шипка.

Умјетничка директорица фестивала Адриана Трухијо, подсјећа да паралеле, као замишљени кругови који окружују нашу планету у правцу исток-запад, повезују све тачке са истом географском ширином.

- На исти начин, ми повлачимо паралеле кроз документарни, арт и експериментални филм. Најважније питање које нам се наметало је то да ли нам је овом времену заиста потребан филмски фестивал. Наше друштво је још увијек далеко од потпуног опоравка, граду је и даље потребна вакцинација, људи пролазе кроз све и свашта, а вирус је још увијек увелико присутан. Наш одговор је, ипак, био - да, потребан нам је свима. Оваква, онаква или каква год била, наша стварност мора имати свој фестивал  - навела је она.

Фестивал је настао 2019. године са основном идејом да креира и развије мјесто сусрета и размјене различитих ставова, који пропитују наш свијет. Посвећен је подршци филмских продукција из цијелог свијета, које су у стању да ухвате стварност из различитих углова и широког спектра савременог филма -  и донесу та дјела у Бањалуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана