Драмска сцена из Прњавора успјешно се борила са пандемијом: Позоришна чаролија није потонула у мрак

Срна
Драмска сцена из Прњавора успјешно се борила са пандемијом: Позоришна чаролија није потонула у мрак

ПРЊАВОР - Драмска сцена Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” из Прњавора упркос пандемији вируса корона успјела је да очува културно-умјетнички живот овог града с жељом да публици олакша тешке тренутке и приреди вечери за памћење.

Ова установа прошлу годину завршила је са укупно 17 јавних наступа, 31 аудио-причом, пет кратких филмова, осам гостовања, освојених седам награда на три фестивала, двије премијере те организацијом четири гостујуће и једном хуманитарном представом.

Умјетнички руководилац Драмске сцене Бранкица Радоњић истакла је медијима да је Драмска сцена за 2020. годину имала велике планове за стицање нових искустава и знања, за премијере, гостовања и наступе на фестивалима, али појавом вируса корона већ од марта све је стало.

- Свјетла су се искључила и ми смо остали у мраку, али не оном лијепом позоришном мраку, који у кратком ишчекивању доноси свјетло прве сцене, нити оном мраку након одигране представе, када се сви са осмијехом погледамо и напустимо салу, а неко за нама искључи свјетло и наша чаролија потоне у мрак. Овај мрак је био другачији, страшан, густ, који је младим глумцима крао трему пред наступ и контакт са публиком - рекла је Радоњићева.

Према њеним ријечима Драмска сцена је у априлу, након мјесец дана паузе, одлучила да се врати публици на нови начин.

- Свако вече малишанима смо поклањали по једну аудио-причу. Жељели смо да се успављују уз квалитетан књижевни текст и звук наших гласова. Помогао нам је у томе Ранко Павловић и његова збирка прича “Једна прича и друге приче”, као и пријатељи из Радио Прњавора. Са “Фејсбук” странице и “Јутјуб” канала нашег позоришта 31 ноћ подсјећали смо публику да смо ту, да дишемо и да је волимо - казала је Радоњићева.

Нагласила је да су се током љета одважили да сниме неколико кратких филмова са темом друштвеног активизма, за шта су у новембру стигле и награде, иако су, како кажу, своју сатисфакцију добили и због успјешно обављеног посла.

- Прњавор током јесени, два мјесеца, постаје град позоришта кроз ревију “Прњавор и пријатељи”. Пријатељи су расположени и одлучни да играју, публика је била жељна таквих садржаја. Играли смо на отвореној сцени - градском тргу, у парку и дворишту Центра за културу. Играли смо и у сали са педесетак најупорнијих у публици -  објаснила је Радоњићева.

Истакла је да је представа “То нисам ја” побиједила на Интернационалном фестивалу аматерског театра у Лакташима те да су на виртуелном учешћу на Фестивалу сценских минијатура у Лесковцу за драмолету добили награду стручног жирија за колективну игру.

- Крај године, под вођством Синише Тешановића и у сарадњи са Драмским студиом Народне библиотеке “Бранко Радичевић” из Дервенте, изњедрио је драмску групу за одрасле и њихову прву представу “Женски разговори” - навела је Радоњићева и додала да су осам жена и један мушкарац направили такав отклон од суморне садашњости, од мрака и безваздушног стања данашњег доба да су у тим вечерима пронашли утјеху.

Планови

Из Драмске сцене медијима су поручили да због епидемиолошке ситуације немају планова за наредни период. Међутим, истакли су да ипак имају шест припремљених представа, вољу и жељу да пуним срцем играју пред својом публиком.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана