Драме Душана Ковачевића на енглеском језику

Танјуг
Драме Душана Ковачевића на енглеском језику

БЕОГРАД- Збирка драма најзначајнијег савременог српског драмског писца Душана Ковачевића на енглеском језику „The Profesional and Other Plays” од сутра ће се наћи у свим књижарама широм Србије, објавила је издавачка кућа Лагуна.

Антологијски писац је већ имао објављене збирке драма у Лагуни: „Маратонци трче почасни круг”, „Балкански шпијун” и „Сабирни центар”, те књигу „Двадесет српских подела” и недавно публиковану збирку песама „Ја то тамо певам”.

Ковачевић је драмски писац, редитељ и филмски сценариста који је прославио српску комедиографију, али је стварао и озбиљна дјела, односно трагедије и ратне приче.

Нова књига са преводом на енглески језик садржи драме које сведоче о духу нашег времена: „Професионалац”, „Маратонци трче почасни круг”, „Балкански шпијун”, „Пролеће у јануару”, „Генерална проба самоубиства” и „Хипноза једне љубави”.

За његово стваралаштво карактеристично је да препознаје наше мане, навике и предрасуде, те га често пореде са Браниславом Нушићем.

Његове драме су игране у преко 80 страних позоришта, а „Балкански шпијун”, “Маратонци” или “Професионалац” спадају у сам врх остварења српске кинематографије.

Такође, Ковачевић је писао сценарио за један од најбољих филмова у историји домаћег филма “Ко то тамо пева” Слободана Шијана, као и за “Ундергроунд” Емира Кустурице, овјенчан Златном Палмом 1995. године.

Ковачевић је аутор великог броја драмских дијела у којима се бришу оштре жанровске разлике и долази до преплитања комедије карактера, комедије нарави, фарсе и драме у ужем смислу, као што је испреплетен и сам живот.

„За разлику од Топаловића из ''Маратонаца'', који деценијама препродају исте мртвачке ковчеге, остајући у оквирима ситне фамилијарне мануфактуре, њихови блиски рођаци су јунаци комада ''Генерална проба самоубиства''“, описује драме пожоришни критичар Владимир Стаменковић.

Ковачевић је и управник Звездара театра на чијем се репертоару тренутно налазе управо његова дјела, дијелом и у режији самог аутора попут „Генералне пробе самоубиства”, „Хипнозе једне љубави”, “Клаустрофобичне комедије”, “Кумова”.

Чувени “Балкански шпијун” са огромним успјехом се игра на сцени Народног позоришта у Београду, као и “Урнебесна трагедија” и “Свети Георгије убива аждаху” у Атељеу 212, где је давно играна култна представа “Радован III”, такође према комедији Ковачевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана