Драгана Пурковић Мацан, в.д. декана Академије умјетности: Бољи услови за студенте унапређењем наставе и кадрова

Илијана Божић
Драгана Пурковић Мацан, в.д. декана Академије умјетности: Бољи услови за студенте унапређењем наставе и кадрова

БАЊАЛУКА - Ова година је била једна од најнеповољнијих коју памтимо, јер нисмо могли да изводимо ни представе ни концерте, а изложбе су такође отежано одвијане. Интеракција умјетник и публика је јако битна, а када немамо ту повратну информацију, нисмо сигурни да ли смо свој посао добро обавили.

Рекла је ово у разговору за "Глас Српске" професорица на катедри за глуму и позоришну режију на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Драгана Пурковић Мацан, која је именована за в.д. декана ове установе.

Нагласила је да су се умјетници с обзиром на цијелу ситуацију на разне начине довијали и покушавали да одрже тај континуитет, како у позоришним умјетностима, тако и у ликовним.

- Представе су, као што знамо, на почетку биле онлајн, касније је то било пред малим бројем публике па је и тај број повећан, тако да је година била јако тешка. Ипак сматрам да су умјетници дали свој максимум - казала је Пурковић Мацан.

Истакла је да је настава на Академији умјетности у марту прешла на онлајн одржавање.

- Сигурна сам да то није умањило квалитет нашег рада те да су студенти добили оно што им је било потребно, а то је знање. Нажалост, мање је било праксе, али сви професори и студенти су се трудили да поштују све што треба. Испити су одржавани уживо, што је позитивно, јер смо успјели на крају семестра да се видимо са студентима и да сумирамо све оно што је урађено до сада - навела је Пурковић Мацан.

Нагласила је да ће настојати да настави тамо гдје је стала бивши декан проф. др Санда Додик, која је према њеним ријечима изузетно обављала свој посао.

- Желимо да идемо на унапређење наставе и кадрова и да радимо на бољим условима за наше студенте. Радићу у корист комплетне академске заједнице - објаснила је Пурковић Мацан.

Додала је да академија своје редовне активности, као што су годишњи концерти, "Дани Владе Милошевића" те годишња изложба није могла да одржи у пуном капацитету.

- Нисмо имали јавна извођења и отварања изложбе. Међутим, све је то ипак обиљежено. "Дани Владе Милошевића" ће у континуитету бити одржани и ове године. Ова манифестације је планирана за новембар, јер није могла да буде организована у априлу, кад се иначе обиљежава. Програм ће трајати више дана, о чему ће публика бити обавијештена на вријеме - образложила је Пурковић Мацан.

Испричала је да се настава на Академији умјетности још одвија уживо те да успијевају да поштују све епидемиолошке мјере.

- Нама је јако важна комуникација између професора и студента, поготово што је већи дио наставе практичан. Тако рецимо на музичком одсјеку имамо индивидуалну наставу - рекла је Пурковић Мацан.

Додала је да се нада да ће настава и даље бити одржавана на овај начин, јер би то много значило и студентима и професорима.

Сценографија

Драгана Пурковић Мацан, која је и сценограф у Народном позоришту Републике Српске, истакла је да након премијере представе "Златно доба" у Народном позоришту РС, тренутно ради на представи "Скупштина" у Градском позоришту "Јазавац".

- Такође припремамо се да наставимо рад на представи "Странци у ноћи" у Народном позоришту РС - казала је Пурковић Мацан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана