ДПРС: Бајка Александра Диме на сцени

Александра Глишић
ДПРС: Бајка Александра Диме на сцени

БАЊАЛУКА - Луткарска представа “Коболди” у режији Тодора Валова биће премијерно изведена сутра у 19 часова на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Тодор Валов, редитељ из Бугарске, драматизовао је бајку Александра Диме “Медна каша грофице Берте” и тако је настала ова представа за коју је сценографију и лутке радила Наталија Гочева.

Ово је праизведба чудесне Димине бајке, у ширем европском контексту, а музику за “Коболди” потписује Пламен Мирчев. Валов је 2017. године режирао представу “Мачак у чизмама” која је Дјечијем позоришту РС донијела два гран прија и двије глумачке награде на неколико регионалних фестивала.

У глумачкој екипи нове представе су Александра Спасојевић, Божана Бијелић, Свјетлана Андрић, Зорана Шуман, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Слободан Перишић и Драган Вучић.

- Ова прича Александра Диме нас забавља, али истовремено и поучава. То је прича о људским врлинама и слабостима. Прича која велича храброст, доброту и поштење, а исмијава страх, похлепу, охолост и многе друге лоше људске особине. Прича која нас позива да чувамо традицију, да поштујемо историју и обичаје породице и отаџбине у којој живимо. Такође, ова представа је и покушај позоришно-музичке пародије на спој стилова - фантазије, акције и јуначког епа - рекао је Валов.

Коболди су, додаје, несташни духови, чувари куће и традиције.

- У овој представи од средњовјековног замка остале су само рушевине. Међутим, у олујним ноћима пуног мјесеца, духови замка се буде и враћају сјећања на древне витезове и битке, али и на Стари замак из славних витешких времена. Судбина Старог замка током вијекова била је испуњена и драматичним и комичним догађајима - каже Валов.

Према ријечима редитеља представа “Коболди” намијењена је дјеци старијој од седам година, као и одраслој публици.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана