Доказано да је Мунк написао поруку на слици “Крик”

Срна
Доказано да је Мунк написао поруку на слици “Крик”

ОСЛО - Национални музеј Норвешке закључио је да је непримијетан, али и непријатан натпис на чувеном платну “Крик” написао сам Едвард Мунк, саопштио је данас из ове установе.

Натпис “То је могао само да наслика лудак”, дуго је био предмет расправе о томе ко је дрвеном оловом на лијевом углу слике написао на норвешком језику ту поруку.

До сада се сматрало да је аутор натписа огорчени љубитељ умјетности, јер слика представља сабласну силуету особе блиједог лица која испушта крик са рукама на ушима испод црвеног неба, а током година постала је симбол анксиозности модерног човјека и универзалног бола.

Музеј је испитивањем натписа инфрацрвеним зрацима дошао до другачијег закључка. Национални музеј је испитао Мункову слику која датира из 1895, а која је једна је од четири верзије композиције “Крик” и закључио да је аутор сам написао поруку.

“Натпис је без сумње од Мунка”, саопштено је из Музеја, уз напомену да то потврђује рукопис, као и догађаји у вријеме настанка слике.

Прво излагање слике у јавности изазвало је критике и покренуло питања о менталном здрављу експресионистичког уметника, навела је кустос Музеја и додала да је то вјероватно навело Мунка да напише такву поруку.

Музеј је навео да ће чувена слика бити изложена 2022. године, када се очекује поновно отварање.

Мунк /1863-1944/ један је од зачетника експресионизма, који је био прогоњен осјећајем тјескобе због преране смрти мајке и сестре.

Његова најпознатија дјела су “Крик”, “Тјескоба” и “На мосту”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана