"Добричин прстен" уручен Мирјани Карановић

Агенције
"Добричин прстен" уручен Мирјани Карановић

БЕОГРАД - Награда за глуму "Добричин прстен" за 2019. годину уручена је у глумици Мирјани Карановић послије представе "Маму му... ко је први почео" у Југословенском драмском позоришту.

Плакету су јој уручили бивши добитници Предраг Мики Манојловић и Јасна Ђуричић, а публика је поздравила Мирјану Карановић дугачким аплаузом.

Карановић је рекла да је као дете жељела да буде посебна, да је као и њена мајка жељела да буде боља и да је глума то што је читавог живота држало и да зна да је због глуме боља. 

"То су сви ти ликови које сам одиграла који су ме нечему научили и негде водили, сви људи са којима сам радила, моји партнери, редитељи, који су тестирали моју људскост и терали ме да испитујем себе", рекла је Карановић.

Она је истакла како се труди да буде истинита на сцени, јер је сцена њено место, на којем је она "краљица", док у животу то често није. 

Истакла је да има планове и да треба још да заслужи и оправда награду за животно дело.

У одлуци жирија, коју је прочитала предсједница Вида Огњановић, наводи се да су импозантни глумачки опус Мирјане Карановић на сцени и на великим и малим екранима, уз десетине домаћих и страних награда и признања, "одавно надрасли свако пригодно слово".

Како се наводи, Мирјану Карановић издваја њена неисцрпна разноврсност игре, затим раскошно изражајно богатство и "вазда заиграна Миринска смелост креативног вршљања по жанровима, драмским врстама и стилу".

Она је, како се наводи, "без узмака силовити ауторитет у освајању гледалишта", те да је њена прва улога најавила глумицу којој се мора вјеровати. 

"Њу је занимало широко поље игре чија јој ширина дозвољава да не рециклира и понавља своја већ опробана и добро прихваћена решења. Зато је вазда била прва и успешна у освајању храбријих позоришних облика, другачијег начина игре, слободнијих идеја и непредвидивих ритмова и мешања документарног и измишљеног", наводи се у образложењу. 

Одигране улоге Мирјане Карановић су "далеко од тога да буду благо шатирани аутопортрети исте глумице", већ је то "велика колона до супротности различитих жена, од неписмене сељанке Петрије до античке хероине Федре, од намучене кројачице Сене, до разметљиве, помодне родољубице Зеленићке, од слуђене Живке Министарке до ерудитне есејисткиње Исидоре Секулић".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана