Добој: Отворена изложба портрета “Омаж умјетнику” Тихомира Илијашевића

Срна
Добој: Отворена изложба портрета “Омаж умјетнику” Тихомира Илијашевића

ДОБОЈ - у Добоју је вечерас отворена изложба портрета под називом “Омаж умјетнику”, аутора Тихомира Илијашевића из Приједора, на којој су између осталих предстваљени и портрети Љубивоја Ршумовића, Душана Ковачевића, Матије Бећковића.

Професор Младен Саџак из Приједора за Илијашевића је рекао да је у својим радовима показивао наглашен осјећај за завичај и људе које је познавао, тренутке који су му били важни, односно предјеле у којима је и сам живио на обронцима Козаре.

“Вечерас су изложени радови портрета који су настајали разним поводима. Нешто у његовом атељеу, дио током књижевних сусрета на Козари и то су углавном портрети славодобитника књижевних награда у једној едицији која је покренута прије три године”, изјавио је новинарима Саџак.

Он је рекао да је прерана смрт, нажалост, зауставила стваралаштво Илијашевића и да још није направљен фундус свих његових радова.

Радови су изложени у Умјетничкој галерији добојског Центра за културу и образовање, чији стручни сарадник Драго Хандановић појашњава да је аутор линијом успио да сажме психологију и живот портрета.

Он за Илијашевића наводи да је био велики естета и неко ко је припремао најбоље изложбе у Републици Српској.

Директор овог центра Вукосава Софренић рекла је да је изложба за посјетиоце отворена током наредне три седмице.

Тихомир Илијашевић завршио је Факултет ликовних умјетности у Београду 1992. године.

Учествовао је у оснивању Удружења ликовних умјетника Републике Српске и био први секретар Удружења, а у периоду 1999–2014. године био је предсједник Удружења.

Радио је као сарадник за бројне листове и часописе. Од 2005. године био директор је “Галерије 96” у Приједору која већ неколико година носи назив Галерија “Сретен Стојановић”.

Његова посљедња самостална изложба била је изложба портрета крајем децембра мјесеца 2019. године у Приједору.

Илијашевић је преминуо 22. јула ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана