До јесени у штампи монографија о Силвани Арменулић

Срна
До јесени у штампи монографија о Силвани Арменулић

ДОБОЈ - Добојка Силвана Арменулић, глумица и извођач народне пјесме и севдалинке, по којој носи назив улица у овом граду, треба да добије статус у јавности који и заслужује и циљ нам је да се њен живот и рад представи на истинит и коректан начин, рекао је Срни Давор Видаковић, један од аутора монографије "Силвана", чије штампање је планирано током јесени.

Видаковић каже да је покровитељ монографије о Силвани Арменулић, рођеној под именом Зилха Бајрактаревић, Градска управа Добој уз подршку Архива Републике Српске, у којој ће се приказати и Добој у периоду од 1930.-1950.

"Силвана је жртва низа несрећних околности које јој нису ишле на руку, а са којима се, иако јака личност, није успјела носити", изјавио је Видаковић, који за Арменулићеву каже да је била извођач народне пјесме и севдалинке а не пјевачица, с високим осјећајем за естетику и умјетнине, које је вољела.

Он каже да му је као социологу мотив за истраживање и настанак монографије била одлука Скупштине града Добоја из 2020. године да се по Силвани Арменулић именује улица која спаја Улицу Цара Душуана и Улицу познатију као "Сфоров пут", и да су у до сада објављеним радовима уочени велики пропусти и тенденциозни радови којима је причињена велика неправда према Арменулићевој, којој је Удружење естрадних радника Југославије постхумно додијелило статус умјетника.

"О Силвани је много тога написано, али и много тога нетачно.

Нетачно је да је рођена 18.маја - рођена је 10. фебруара. Нетачно је да је рођена у потпуном сиромаштву, да јој је отац био алкохоличар. Њен отац Мехмед био је међу угледнијим Добојлијама, боем и отац посластичарства тог времена јер сви су од њега учили занат а његова посластичарница Јагода налазила се на најатрактивнијој локацији", изјавио је Видаковић.

Он негира ставове да су Силвана Арменулић и Тома Здравковић били претече турбо-фолка, већ тврди да су они утемељили нови правац у народној музици - фолк-шансону, правац који ће наставити пјевач Шабан Шаулић.

"Нас пет је у тиму а истраживања за монографију почела су прије двије године, током које се прати њено кретање од Добоја, Травника, Сарајева, Суботице, Београда, Новог Сада", изјавио је Видаковић, појаснивши да се ради о локацијама којим се Арменулићева кретала током њених 37 година све до трагичне смрти.

Према његовим ријечима методологија рада на прикупљању грађе за монографију је специфична. Он каже да су рађени дубински интервјуи са познаваоцима и сарадницима Силване, од музичара до композитора, остварен је контакт са биолошким члановма породице, кориштена је сва расположива грађа архива Југославије, Србије и БиХ, као и периодике те часописи попут "Борбе", "Политике", "Политике експрес", којима је захвалио за велико разумијевање и сарадњу.

"Највећа лаж у филму Тома, што је потврдила и његова удовица, јесте да је Здравковић био заљубљен у Силвану. То није тачно. Тома је био заљубљен у Мирјану, сестру Силванину, с којом је и био у вези а која га је оставила због његовог начина живота", навео је Видаковић. Други сегмент монографије дотиче се и Силванне сестре Мирјане Бајрактаревић, а која, како Видаковић каже, није рођена као Мирсада како се то жели приказати. "О томе како је добила име и од кога, биће појашњено у књизи",најавио је Видаковић.

"Мирјана је била изузетан вокал. Много бољи, јачи и интензивнији од Силване, али је била у сјени старије сестре", изјавио је Видаковић. Давор Видаковић је доктор социолошких наука. Аутор је књиге "Самоуправљачи између чекића и српа - нови музички наративи у југословенском самоуправљању" и монографије "На размеђима вијекова - друштвено историјски преглед парохије маглајске 1883-2019".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана