Дјечије позориште Републике Српске ниже успјехе

Данко Кузмановић
Дјечије позориште Републике Српске ниже успјехе

Бањалука - Представа Дјечијег позоришта Републике Српске “Одисеј - Сан о повратку” добитник је двије награде на 8. Међународном фестивалу луткарства у Подгорици, док је ансамбл представе “Мачак у чизмама” ДПРС на 10. Бугојанском луткарском бијеналу, које окупља најбоље луткарске представе из регије које су у претходној години освојиле значајне награде, освојио награду за колективну анимацију лутака.

На 8. Међународном фестивалу луткарства у Подгорици учествовало је десет представа из пет земаља, а поред представе “Одисеј - Сан о повратку Дјечијег позоришта Републике Српске”, у такмичарском програму фестивала публика и жири имали су прилику да виде и представе “Цвеће мале Иде” Позоришта лутака из Ниша, “Ванда лаванда” Градског казалишта лутака из Ријеке, “Под жицама” КроникоКаба из Осија у Италији и “Еррор 404” Ангелес де трапо из Малаге у Шпанији.

Фестивалске представе оцјењивао је стручни жири у саставу редитељ и драматург из Црне Горе Горан Булајић, директорица “Позоришта за децу Крагујевац” Јелена Стојановић-Патрногић и замјеник министра културе Републике Сјеверне Македоније Владимир Лазовски.

Предсједник стручног жирија и драматург Горан Булајић казао је да је већином гласова одлучено да се награда за најбољу режију додијели Бисерки Колевској за режију представе “Одисеј - Сан о повратку” у извођењу ансамбла Дјечијег позоришта РС из Бањалуке.

Жири је једногласно одлучио да се и награда за најбољу сценографију додијели Свили Величковој за сценографију у представи “Одисеј - Сан о повратку”.

На 10. Бугојанском луткарском бијеналу, које окупља најбоље луткарске представе из регије које су у претходној години освојиле значајне награде, ансамбл представе “Мачак у чизмама” Дјечијег позоришта Републике Српске добитник је награде за колективну анимацију лутака.

Ове године стручни жири бијенала у саставу Зоран Ђерић, Риа Трдин и Дубравка Зрнчић-Куленовић одлучио је да додијели пет равноправних награда ансамблима и појединцима, а не једној представи у цјелини. Ансамбл представе “Мачак у чизмама” Дјечијег позоришта Републике Српске, према ријечима жирија, показао је дисциплину и спретност у успостављању односа глумац-лутка.

Представу “Мачак у чизмама”, која је освојила награду за колективну анимацију лутака на 10. Бугојанском луткарском бијеналу, режирао је бугарски редитељ Тодор Валов. Сценограф представе је Стефка Кјувлијева, а композитор Пламен Мирчев-Мирон.

У представи играју Божана Бијелић, Александра Спасојевић, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Душко Мазалица и Слободан Перишић.

Трочлани жири 10. Бугојанског бијенала у одлуци је, такође, навео да су све изведбе биле на високом професионалном нивоу, што показује да луткарска умјетност у регији има свој континуитет, као и умјетнички развој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана