Директор ФЦС у Кану: Повећаћемо видљивост српског филма

Танјуг
Foto: Aгенције

КАН- Ново издање Канског филмског фестивала, 75. по реду, почело је јуче и трајаће до 28. маја 2022. године, а Делегација Филмског центра Србије је, баш као и сваке године, присутна на овој филмској манифестацији од изузетног значаја.

"Филмски центар је део Канског маркета који представља најважнији сајам кинематографије у току године", у изјави сајт ФЦС-а рекао је Гордан Матић, директор Филмског центра Србије.

"Маркет у Кану је чвориште и полазна (понекад и завршна) тачка фондовских, струковних, државних и филмских пројеката, споразума или уговора. Место које се не може избећи ако желите да будете на великој сцени, понекад као учесник, а понекад само да би разумели и пратили развој и трендове индустрије на свим нивоима. Наша мала делегација ради на великом броју различитих изазова који би требало да донесу бољитак нашој кинематографији" рекао је Матић.

У току Канског маркета биће финализовани и преговори о учешћу српских филмова у програму "У фокусу", али и сервисне услуге на два веома престижна филмска фестивала са којима се преговара већ две године. Све то ће, каже Матић, повећати видљивост наше кинематографије у деловима света где до сада нисмо били толико присутни и видљиви.

Директор Филмског центра Србије додаје да ће делегација ФЦС учествовати на годишњем скупу Европских филмских фондова (ЕФАД) и Европске филмске Академије (ЕФА), као и на партнерским регионалним фондовима попут Сее Цинема Нетwорк и Реацт.

"Важни састанци нас очекују и са директорима регионалних фондова о усклађивању правила о синхронизацији календара мањинских копродукција. Унапред је договорено више од 30 састанака са заинтересованим продуцентима и експертима из свих делова света. Договорени су састанци на највишем нивоу кинематографске сарадње, и то са представницима Јужне Кореје, Турске, Француске, Италије и Велике Британије" рекао је Матић.

Своју светску премијеру на Филмском фестивалу у Кану, у селекцији "Петнаест дана аутора", имаће и један филм који је настао уз подршку Филмског центра Србије.

У питању је драма "Брана" у режији либанског редитеља Алија Жерија, филм чији је српски копродуцент филмска кућа Трилема Филмс.

"Велико је задовољство истаћи да ће Србија поново имати један филм у званичном програму Кана. Овога пута то је мањинска копродукција са Француском, Сенегалом, Немачком и Канадом. Брана ће своју светску премијеру имати 24. маја у 17 часова по локаном времену" рекао је Матић. Најспектакуларнија филмска смотра на свету се ове године враћа се у пуном сјају, са бројном публиком и славним гостима који ће од 17. до 28. маја шетати чувеном Кроазетом.

На овогодишњем Канском фестивалу у трци за "Златну палму" су нови филмови Дејвида Кроненберга, браће Дарден, Џејмса Греја, Парк Чан-вука, Клер Дениз, Кристијана Мунђијуа, Кирила Сребреникова, Јиржија Сколимовског...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана