Димић: Улога у Зафрановићевом филму најзначајнија у животу

Танјуг
Foto: танјуг

БЕОГРАД- Глумац Џек Димић изјавио је да је више него почаствован што ће играти у предстојећем филму редитеља Лордана Зафрановића "Златни рез 42 (Дјеца Козаре)" и да му је то најзначајнија улога у животу.

"Могу рећи да је јако захтијевна и да мене и екипу чека огроман посао на филму који је по мени један од најзначајнијих пројеката у региону у посљедњих 30 година, јер је базиран на документима и истини, а Зафрановић је одличан познавалац тематике", рекао је Димић агенцији Тањуг..

Српски глумац који већ годинама гради инострану каријеру играће једну од главних улога усташког заповједника логора у филму који, по сценарију Арсена Диклића (1922-1995) и Зафрановића, говори о страдању српског народа на Козари и усташком логору смрти Јасеновац током Другог свјетског рата.

"Човјек кога играм је све супротно од мене. Овај човјек је крив за хиљаде недужних живота", рекао је Димић.

Признавши да је за њега "јако болан" процес припреме за улогу у "Златном резу 42 (Дјеца Козаре" Димић је рекао да већ три мјесеца чита, гледа и слуша материјале из времена када је јасеновачки логор био активан у нацистичкој Независној Држави Хрватској.

"Мислим да ће овај филм коначно ставити тачку на ову тему, на све ово што се дешавало од 1941. до 1945. године у том логору и да ће бити дочарно публици на највишем могућем нивоу", рекао је Димић.

Према његовим ријечима, лик који ће играти у "Златом резу 42 (Дјеци Козаре)" је "базиран на историјским догађајима, чињеницама и људима".

"Не смијем о детаљима. Не зато што ми је забрањено. Сматрам да је етички са моје стране да док не завршим посао о томе не причам. Али у филму је све документовано. Мој лик је документован. Чека ме одговоран задатак и надам се да ћу испунити оно што сам замислио и што је редитељ замислио", напоменуо је Димић.

Поред глумачког посла у "Златном резу 42 (Дјеци Козаре)", Димић ће помагати у настанку Зафрановићевог филма и као члан креативног тима, пошто је планирано да се снима од јуна до августа на локацијама у глумчевом родном граду Козарској Дубици и околини.

"Зафрановић је бирао локације... Биће ми задовољство да му помогнем. До сад сам био само у улози глумца, али ево овај пут ћу бити и у улози члана креативног тима јер мислим да је тема врло озбиљна и јако битна, и драго ми је да ћу дати свој допринос", нагласио је глумац.

Димић је рекао да је незахвално поредити "Златни рез 42 (Дјецу Козаре)" са недавним филмом "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Антонијевића иако се ради о истој тематици.

"Не знам како је рађена "Дара" нисам у томе учествовао нити имам право да то коментаришем. Једино могу рећи да је сценарио Диклића и Зафрановића један од најбољих које сам прочитао. Максимално поштујем кад је неко нешто радио на ову тему пре, али мислим да није за успредбу", рекао је Димић.

Зафрановић се током редитељске каријере у неколоко наврата бавио Другим светским ратом и почињеним злочинима у филмовима "Окупација у 26 слика" (1978) и "Пад Италије" (1981), као и документарцем "Крви пепео Јасеновца" (1983), а Димић истиче да је "гледао све што је Лордан радио".

"Имао сам и мотив више да радим овај епски филм са човеком уз чије фимове сам одрастао . Зафрановића нисам знао прије. Кад сам добио информацију да је заинтересован да ради са мном и накнадно кад ми је понуђена улога наравно да је допринијело (одлуци) и то што сам велики поштовалац његовог рада и опуса", рекао је Димић.

Према његовим ријечима, Зафрановић се "увек бави истином" па је самим тиме и одабрао да снимање филма буде на подручју Поткозарја "гдје се све то и десило".

"Биће ту доста посла, али се радујем томе и наравно посебно сам усхићен због свог града и суграђана који су дочекали да се тако велики филм и пројекат ради на нашем терену", нагласио је Димић.

Глумац је у новембру завршио снимање серије "Клан", предстоји му, између осталог, рад на још 18 наставака "Династије" у априлу и мају, а од марта га очекује и "Ургентни центар" у чију нову сезону се враћа са улогом доктора Ковачевића.

"Лорданов филм не желим да мијешам ни са чим и већ сам свима рекао да сам од 15. маја недоступан. Улога представља најзначајнију у мом животу", истакао је Димић.

Глумац школован на њујоршком институту "Ли Стразберг" каже да се у одабиру пројеката прилагођава ситуацији и улози и да није "један од оних који желе да прилагоде ситуацију себи".

"Кад ми се понуди улога идем према својим способностима, неком таленту и могућностима да је прихватим и одрадим. Никад не прихватам улоге које не могу да одрадим, а не постоји глумац који може да игра све улоге", оценио је Димић.

Он је истакао да никад не ради "филмове који су црно бијели и уперени против неког народа, региона, било чега" и да је са задовољство одбио два пројекта у Сједињеним Државама и један у нашем региону.

"Одбио сам филм у Америци који је био на тему грађанског рата у Босни и Херцеговини. Кад сам добио синопсис свом менаџеру сам рекао да не желим уопште да разговарам на ту тему. Без обзира што сам тад био гладан улога. Имао сам их само 15 у Америци али сам знао да ће ме то коштати послије", рекао је Димић.

Српски глумац каже да се ослонио на савјет свог оца који му је рекао: "Сине немој да се извињаваш за нешто што ниси требао да радиш, јер онда ниси требао да радиш".

"Он се не разумије у мој посао али се разумије у људскост. Ја сам му много дужан. Научио ме да је образ много важнији од улоге", нагласио је Димић.

Према његовим ријечима, из истих разлога је у Америци одбио и филм "са тематиком на Косову јер је био уперен против комплетог народа", као и један филм у региону прије три године.

Димић је рекао да би исту одлуку донио за било који филм за који схвати "да је црно бијели, да је стереотип, да држи неком страну у сукобу".

"Мислим да то ниједан глумац то не треба да ради колико год смо гладни улога", закључио је Димић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана