“Дестиловано лице” Милована Марковића у Музеју савремене умјетности Републике Српске

Миланка Митрић
“Дестиловано лице” Милована Марковића у Музеју савремене умјетности Републике Српске

БАЊАЛУКА - Ретроспективна изложба београдског умјетника Милована Дестила Марковића “Дестиловано лице - Радови 1980-2020” биће отворена вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

- Изложба у Бањалуци обухватиће четири динамичне стваралачке деценије овог умјетника, једног од најзначајнијих протагониста београдске умјетничке сцене осамдесетих година и најмлађег добитника “Политикине награде” за сликарство - назначили су из Музеја савремене умјетности Републике Српске о поставки, која ће бити отворена у 19 часова.

Кустос поставке је Мирољуб Мима Марјановић, који је историчар умјетности и уредник “SEEcult.org” портала.

Баркодиране слике, Трансфигуративни радови, Еухаристија, Прототипи и Портрети са 40 монументалних радова и амбијенталних цјелина изведених у различитим комбинованим техникама биће обухваћени овом изложбом.

- Шифровани језик бар-кодова, као основни језички код тржишно-економског система неолибералног капитализма, Марковић преузима као темељни језички кôд властитог сликарства. Бар-кодови, који се указују у заводљивим колористичким интерпретацијама, нису апстрактна, празна семантичка поља, већ визуелна поља крцата шифрованим садржајима и значењима и представљају умјетниково снажно критички интонирано свједочанство и тумачење савременог свијета - додају из Музеја савремене умјетности РС.

Прије изложбе у Бањалуци, београдској публици представљена је изложба “Баркодирана слика”, која је отворена у Културном центру Београда. Поставке су плод заједничке сарадње Музеја савремене умјетности Републике Српске, Културног центра Београда и Портала за културу југоисточне Европе “SEEcult.org”.

Репрезентативна монографија посвећена опусу Милована Марковића пратиће ову изложбу. Аутори текстова су Мирољуб Мима Марјановић, Данијела Пурешевић, Борис Буден, Бенедикт Штегмајер и Бојана Пејић.

Изложба ће бити отворена до 25. фебруара сљедеће године.

 

ИЗ БИОГРАФИЈЕ

 

Марковић је једна од кључних фигура београдске умјетничке сцене осамдесетих. Студирао је на београдској Ликовној академији, гдје је покренуо отварање клуба “Академија”. Заједно са Властом Микићем 1982. године оснива групу “Жестоки”. Преломна година у његовом животу била је 1986, када добија угледну “Политикину награду” за сликарство, излаже на Венецијанском бијеналу и сели се у Берлин, гдје и данас живи.

Излагао је на бројним самосталним и групним изложбама у свијету, међу којима су: 42. Венецијанско бијенале, “Аперто”, 4. Истанбулско бијенале; 46. Венецијанско бијенале.

Његови радови налазе се у музејима у Берлину, Кумамоту, Београду, Диселдорфу, Лођу, Дуизбургу, Грацу, Пријепољу и у бројним приватним колекцијама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана