Дани Зорана Радмиловића 30. пут од 16. октобра у Зајечару

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЗАЈЕЧАР - Позоришни фестивал Дани Зорана Радмиловића биће 30. пут одржан од 16. до 23. октобра на сцени Народног позоришта Тимочке Крајине “Зоран Радмиловић” у Зајечару, саопштила је дирекција манифестације.

Увод у јубилеј значајног фестивала посвећеног великом глумцу, реализован је од 11. октобра и завршава се вечерас у виду 4. Фестивала малих позоришних форми, гдjе је одиграно пет монодрама - “Земља вукова”, “Нина”, “Чај са Кублај-Каном”, “Војвода Живојин Мишић” и “Последња шанса”. 

Данас ће тај фестивал затворити монодрама “Случај господина Костића”, зајечарског позоришта, у извођењу Бранислава Мијатовића, у част награђених. Такође, у петак ће се одвијати пролог позоришне смотре као предфестивалско вече - “Песнички портрет Томислава Мијовића” које ће водити пjесник Адам Пуслојић, а након тога ће бити приказан документарни филм о Зорану Радмиловићу - „Глумчина“ .

Продуцент филма према сценарију глумца Милана Цација Михајловића је “Сити продукција” из Ниша , а копродуценти су НП Тимочке Крајине и Центар за културу „Зоран Радмиловић“ из Зајечара. Током осам фестивалских дана биће одигране представе из Србије, Хрватске и Републике Српске, Фестивал ће 16. октобра отворити премијера представе зајечарског театра „Емилија Галоти“ писца Ефраима Готхолда Лесинга у режији Таре Манић. У драми написаној пре три века (1772), играју глумци у ансамблу овог театра - Милош Ðуричић, Јелена Рајић, Милош Танасковић, Предраг Грбић, Наташа Петровић, Ана Бретшнајдер и Бранислав Мијатовић. И з Атељеа 212 стиже представа „Ова ће бити иста“ коју је по тексту Сташе Бајец режирао Иван Вуковић.

Публика ће видjети и хит представу „Ана Карењина“ Народног позоришта Ниш коју је по тексту Лава Николајевича Толстоја режирао глумац Ирфан Менсур, уз сопствену драматизацију и адаптацију, а с Драганом Мићаловић у главној улози. Копродукција Градског казалишта „Јоза Ивакић“ из Винковаца и Хрватског народног казалишта у Осијеку стижу на “Зоранове дане” са класиком свjетске драматургије - „Госпођица Јулија“ Аугуста Стриндберга у режији Аиде Буквић. Београд ће се представити и са бокељском мелодрамом „Тре сореле“ Звездара театра, коју је по тексту Стевана Копривице режирао Милан Караџић, са популарном екипом глумаца (Слобода Мићаловић, Наташа Нинковић, Ана Франић, Милутин Мима Караџић, Александар Радојичић, Драган Петровић Пеле). На репертоару фестивала је и награђивани комад „Југославија моја отаџбина“, према роману Горана Војновића, редитеља Марка Мисираче, у копродукцији Позоришта Приједор (Република Српска) и Гледалишча Копар (Словенија). 

Српско народно позориште из Новог Сада ће се представити дијелом „Ко је убио Џенис Џоплин“ у режији режија Соње Петровић, док ће фестивал 23. октобра бити затворен комедијом „Покондирена тиква“ Јована Стерије Поповића, у режији Оливере Викторовић Ðурашковић, у продукцији домаћина фестивала. Улаз на фестивал биће омогућен само онима који су примили најмање двије дозе било које вакцине, имају потврду о прележаном вирусуКовид-19 или ПЦР тест који није старији од 48 сати од дана посјете феситивалу. У току трајања манифестације због пандемије дозвољен је само 50 одсто попуњености капацитета и обавезно је ношење заштитне маске све време боравка у сали и холу позоришта. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана