“Дани Владе Милошевића” завршени концертом студената Академије умјетности: Двије деценије чувају дјела бањалучког великана

Илијана Божић
“Дани Владе Милошевића” завршени концертом студената Академије умјетности: Двије деценије чувају дјела бањалучког великана

БАЊАЛУКА - Концертом студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци затворено је 20. издање манифестације “Дани Владе Милошевића”, посвећено великом композитору, етномузикологу и педагогу Влади Милошевићу, који је рођен прије 120 година.

Најбољи студенти инструменталних катедри Студијског програма музичке умјетности, у уторак навече, изводећи неке од најљепших композиција, затворили су програм у Банском двору у Бањалуци. Публика је имала прилику да ужива у композицијама које су интегрални дио образовног процеса на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

“Дани Владе Милошевића” ове године одржани су под слоганом “Упркос свему”, а према ријечима професора на Академији умјетности Саше Павловића, организатори су се сјајно изборили са препрекама и упркос пандемији успјели да одрже и умјетнички дио програма. 

- Програм је био веома богат, било је 14 различитих садржаја реализованих у периоду од само 10 дана. Наши студенти су у уторак навече одржали концерт којим су затворили манифестацију, а концерт је био величанствен и пребогат тачкама. Било је много нумера, много више него што је уобичајено за концерт, али то је зато што су се сви музичари пожелели наступа, па смо им дали више простора - истакао је Павловић.

Он је за “Глас Српске” нагласио да је на манифестацији доминирала музика, те да је у оквиру програма био заступљен и Одсјек драмске умјетности, који је публици приредио представе у част великог бањалучког композитора.

- Новина је едукативно-музичка манифестација, односно представа “Чика Владо”, која је изведена пред ученицима Музичке школе “Владо Милошевић”, а у оквиру “Вечери Владе Милошевића”. Деца су била одушевљена овом изведбом, а ми се надамо да ће овај пројекат постати традиција и да ће представа бити извођена сваке године пред ученицима свих школа како се не би десило да наша деца не знају за овог великана - објаснио је Павловић.

Истакао је да је 9. јуна, у оквиру манифестације, одржан округли сто као рефлексија и ретроспекција поводом 120 година од рођења Владе Милошевића.

- Говорили смо о томе шта је све урађено у протеклих 20 година у оквиру “Дана Владе Милошевића”. Можемо да се похвалимо да смо за ове две деценије урадили огроман посао, али и започели нови, а то је даљи рад на очувању и промоцији композиција Владе Милошевића, којих има више од 500. Ми смо дошли до 40 композиција које смо урадили и за које припремамо нотна издања у сарадњи са Музејом Републике Српске, тако да је пред нама дуг и огроман посао - казао је Павловић.

Испричао је да је ове године освијетљен боравак Владе Милошевића у Нишу, те да је могуће да се промијени обиљежавање датума оснивања Музичке школе у Нишу.

- Наш Владо Милошевић био је један од оснивача и први директор Музичке школе у Нишу, 1945. на 1946. годину. Написао сам рад “Владо Милошевић професор избеглица”. Реч је о његовом раду и животу у Нишу који је провео у време Другог светског рата као избеглица - рекао је Павловић и додао да је у то доба Милошевић са породицом морао да напусти Бањалуку, јер је био Србин.

Промоција

Павловић је истакао да је на овогодишњој манифестацији промовисан ЦД “Женске приче ал залуду што си лијепа”.

- Ради се о оригиналним народним напевима које су композитори и студенти обрадили на савремен начин, у електронском звуку. То је наше народно музичко благо у новом концепту - навео је Павловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана