Дан словенске писмености и крсна слава прослављени у НУБ РС: Књига кључ српске куће

Илијана Божић
Књига кључ српске куће
Foto: НУБ РС | Књига кључ српске куће

БАЊАЛУКА - Дан словенске писмености и културе, али и крсна слава Свети Ћирило и Методије, Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, у знак сјећања на мисионаре и творце првог словенског писма прослављени су у овој установи.

Тим поводом одржан је свечани програм и концерт састава "Српски православни појци" из Београда који својим дјеловањем чувају српску традиционалну музику и дух предака.

Директорка НУБРС Љиља Петровић-Зечић истакла је да ова библиотека од 1999. године празнује славу Свети Ћирило и Методије, а како је казала то је и година када је ова установа постала национална библиотека Републике Српске.

"Овај дан прослављамо у складу са чињеницом да је ово и свјетовни и духовни празник који се празнује и као дан словенске писмености и културе. Овај датум се празнује у свим словенским земљама, а библиотека је један од најбољих настављача мисионарског рада Ћирила и Методија. Наш основни задатак јесте његовање и чување српског језика, писма и културе" казала је Петровић-Зечићева.

Додала је да је ово прилика да НУБРС захвали свима који им помажу да остану на путу Ћирила и Методија и очувања националне културе.

 

Писац и управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић истакао је част и задовољство што је на овај дан у Бањалуци коју сматра својим градом.

"Један писац каже да је књига кључ сваке нормалне куће, па можемо рећи да је књига кључ наше српске куће и нека буде надаље тако и у Републици Српској и у Србији. Српска култура се улева у реку словенске културе, али је она и један од рукаваца европске културе" казао је он.

Истакао је да је Матица српска велики систем српске културе и образовања настала прије скоро 200 година, те да је велики подвиг имати у континуитету једну такву институцију.

 

Представник "Српских православних појаца" Марко Качаревић нагласио је да овај састав постоји  десет година.

"Бавимо се очувањем српске традиционалне и етномузике како у матици тако и у српској дијаспори. Реч је искључиво о појању српске музике. По томе смо јединствени, јер не желимо да негујемо нешто што није наше и на тај начин негујемо дух наших предака" додао је Качаревић.

Словенски апостоли

Ћирило и Методије остали су упамћени као "словенски апостоли" који су створили глагољицу, прво писмо Словена. 

Преводом литургијских и библијских књига Ћирило и Методије поставили су темеље словенске писмености. 

Осим код нас овај дан прославља се и у Пољској, Чешкој, Словачкој, Русији, Украјини и Сјеверној Македонији. 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана