Да Винчијеву изложбу посјетило преко милион људи

Агенције
Да Винчијеву изложбу посјетило преко милион људи

Изложбу посвећену 500. годишњици смрти ренесансног мајстора Леонарда да Винчија у париском музеју Лувр посјетио је 1,1 милион људи, саопштила је данас управа те културне установе.

Са 1.071.840 посјетилаца, ријеч је “о апсолутном рекорду за Лувр”, навео је музеј и додао да је претходни рекорд са 540.000 посјета била изложба посвећена сликару Ежену Делакроу.

“Дивно је што 500 година послије његове смрти, Да Винчи и даље фасцинира велику публику. Данас сам поносан на двије ствари. Прво, јер смо успјели да окупимо највећи број његових дјела, а друго, публика је била бројна и тако различита”, рекао је директор Лувра Жан-Лик Мартинез.

Изложба, која је почела 24. октобра, могла је да се посјети само са улазницама резервисаним унапред. Изложба је обухватала више од 150 радова италијанског мајстора. Из Италије је позајмљено пет дјела и двије копије дјела Да Винчија.

Поред “Витрувијанског човјека” изложеног у Венецији, Лувру су позајмљена још четири Да Винчијева цртежа, као и двије копије његових дјела изложених у Фиренци. Лувр ипак није успио да убједи мистериозног власника дјела “Салватор Мунди” (Спаситељ свијета) да га позајми.

“Салватор Мунди” је на аукцији у Њујорку продат по рекордној цијени од 450 милиона долара 2017. године. Поред чувене “Мона Лизе”, познате и као “Ђоконда”, Лувр има још четири Да Винчијева дела - “Мадона у стијенама”, “Свети Јован Крститељ”, “Портрет даме” и “Бахус”. Те слике су рестауриране прије шест година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана