Чудесни доживљаји Петсона и Финдуса на српском језику

Миланка Митрић/агенције
Чудесни доживљаји Петсона и Финдуса на српском језику

БЕОГРАД - “Авантуре с Петсоном и Финдусом”, аутора Свена Нурдквиста, у издању “Креативног центра”, биће објављене крајем маја на српском језику.

Поменуто издање се прије неколико дана појавило у Шведској, на 75. рођендан овог шведског књижевника и илустратора за дјецу, а у Србији ће бити објављено за неколико седмица.

- Књига “Авантуре с Петсоном и Финдусом” садржи већ објављене приче “Како се мали Финдус изгубио”, “Познајете ли Петсона и Финдуса?”, “Лов на лисицу”, “Мачак Финдус и петао” и “Петсон кампује”, као и занимљив додатни материјал из којег ће читаоци сазнати ко су заправо ови симпатични јунаци, шта је било пре него што су се упознали и постали најбољи пријатељи, шта воле, а шта не воле, како проводе време на Петсоновом имању - наводи издавач.

Осим наведеног, књига садржи и необјављене илустрације Свена Нурдквиста. У протеклих неколико година “Креативни центар” је објавио више од десет књига о чичи Петсону и мачку Финдусу.

- Петсон и Финдус су међу најпопуларнијим јунацима сликовница и прича за децу у свету. Популарност тих издања најбоље показује како треба удружити добар, духовит и занимљив текст и раскошну илустрацију, која не само што прати тај текст, већ често говори и сама за себе. Свен Нурдквист је мајстор за овакву врсту приповедања и читаоци широм света су, без сумње, осетили и доживели дубоку емоцију коју те приче и слике доносе. Ми у “Креативном центру” уложили смо још пре доста година много труда да успоставимо сарадњу с његовим издавачем у Шведској, а касније смо се потрудили да Петсону и Финдусу дамо простор какав заслужују - рекао је раније за “Данас” извршни директор, уредник и преводилац у “Креативном центру” Дејан Беговић.

Најмлађим читаоцима ова дјела доносе разнолике и занимљиве приче о двојици пријатеља који живе на имању, окружени најдивнијом природом и животињама.

- Свен Нурдквист један је од најзначајнијих шведских илустратора и писаца за децу. Чича Петсон и мачак Финдус су његови широм света познати јунаци, а инспирацију за прве њихове авантуре Свен Нурдквист пронашао је играјући се са својим малим синовима. Цртежи Свена Нурдквиста препознатљиви су по особеним детаљима и бојама. Сваки цртеж је свет за себе, пун малих створења, а може се гледати дуго и често и сваки пут ће се видети нешто ново - додају из “Креативног центра”.

Књиге посвећене Петсону и Финдусу су популарне широм свијета, сматрају се класицима савремене књижевности за дјецу. Превођене су на више од 40 језика, објављиване у више од седамдесет држава и продате у милионима примјерака. Ови ликови заступљени су у разним медијима, као што су видео-игре, анимирани и играни филмови, представе итд.

Музеј

С обзиром на то да су ове популарне приче увијек биле испуњене шароликим и ведрим илустрацијама, то је била инспирација за стварање свијета оживљеног у Дјечијем музеју “Јунибакен” у Стокхолму. Изложба посвећена овим јунацима једна је од најпосјећенијих поставки у овом музеју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана