“Чучкова књига“ Саши Губеринић

Срна
“Чучкова књига“ Саши Губеринић

ХАН ПИЈЕСАК - На централној манифестацији „Чучкових књижевних сусрета“ у Хан Пијеску, према одлуци жирија, књижевна награда „Чучкова књига“ додијељена је књижевници Саши Губеринић из Ваљева за збирку прича „О осталима“.

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић и директор Народне библитеке Озренка Ђурић Радуловић уручили су синоћ новчану награду, плакету и повељу „Чучкова књига“ Зорану Петронијевићу, оцу књижевнице Губеринић, коју је вијест о награди затекла на Тихом океану.

Лауреат ових књижевних сусрета, у писму које је прочитао њен отац, нагласила је да је посебна част стајати раме уз раме са претходним добитницима „Чучкове књиге“, именима признатим и познатим у ширим читалачким круговима.

Отварајући централну манифестацију сусрета, Ђурић је рекао да је локална управа подржавала и даље ће подржавати ову и сличне културне догађаје.

Он је истакао да на Хан Пијеску постоји жива свијест да опстанак и развој једне заједнице и народа не могу без његове културе.
Директор библиотеке је нагласила да се ове године „Чучкови књижевни сусрети“ организују у 99. години од оснивања библитеке на Хан Пијеску, која носи његово име.

Радуловићева је рекла да Хан Пијесак има велико име српске књижевности Бранка Чучка, те да је срећан град који има таквог пјесника као заштитини знак и који отвара врата ма гдје се његове име помене.

Захваљујући „Чучковим књижевним сусретима“, Хан Пијесак је, додала је она, постао познат и ван граница Републике Српске, као мало мјесто које има динамичан културни живот.

-Окупили смо се овдје да славимо писану ријеч, зато што читајући поезију остајемо на путу успења, језичког, духовног, лирског и мисаоног- истакла је Радуловићева.

Народна библиотека у Хан Пијеску, навела је она, настала је на традицији народне књижнице и читаонице основане 1923. године, а данас је, осим што обавља културно-просвјетну дјелатност, ова установа и издавач.

Професор на Филолошком факултету у Бањалуци Душко Певуља бесједио је о лику и дјелу пјесника, романописаца, приповједача, драматичара, публицисте и есејисте Бранка Чучка.

Он је рекао да је Чучак, можда, и најубједљивији као колумниста иако је по свим стваралачком инстикту био пјесник.

Публика је синоћ слушала и стихове пјесника Саше Нишавића, Слободана Јовића, Затка Јурића, Биљане Ристић, Милутина Савчића и Војина Остојића. У умјетником дијелу програма учестовао је глумац Дарко Стојић, а у музичком Предраг Лопатић и Владимир Јакић.

У Народној библиотеци на Хан Пијеску јуче је, у оквиру ове манифестације, промовисана трећа збирка пезије пјесникиње и сликарке Биљане Вукајловић Ристић „Зенит небеског вретена“ о којој су говорили рецензент Светлана Градинац и пјесник Зоран Боснић.

Организатор 14. „Чучкових књижевних сусрета“ је Народна библиотека која носи име овог књижевног ствараоца. Покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Срспке и Скупштина општине Хан Пијесак.

Бранко Чучак (1948-2008), пјесник, романописац, приповједач, драматичар, публициста и есејиста, дјетинство и рану младост провео је на Хан Пијесаку, а живио и стварао у Сарајеву, Бањалуци и Хан Пијеску, гдје је и сахрањен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана