Британски писац у Београду представио књигу о кнезу Павлу

Танјуг
Британски писац у Београду представио књигу о кнезу Павлу

БЕОГРАД - Британски аутор Нил Балфур данас је у Београду представио друго, допуњено српско издање књиге "Кнез Павле Карађорђевић - Једна закаснела биографија", коју је написао са Сали Мекеј.

"Одвратан је начин на који се моја земља понijела према кнезу Павлу током Другог свjетског рата", истакао је Балфур на промоцији књиге у књижари "Геца Кон", којој су присуствовали његова бивша супруга, Павлова ћерка Јелисавета Карађорђевић, и њихов син Николас Балфур.

"Службени гласник" је у марту објавио друго издање књиге о Кнезу Павлу (1893-1976) које садржи као додатак донедавно недоступна документа Британске обавjештајне службе, која по речима Балфура "потврђују све што је речено у књизи".

Балфур је истакао да је кнез Павле као велики англофил, "већи Британац од Британаца", уочи Другог свjетског рата покушавао да упозори званични Лондон на опасност од њемачког нацистичког вође Адолфа Хитлера.

"Молио је Британце да му помогну авионима, бродовима и наоружањем, а схваћен је површно и са подсмијехом. Кад је Британији одговарало да гурне Југославију у рат, да изврши самоубиство, Павле је то одбио", рекао је Балфур.

Према његовим ријечима, након избијања Другог свјетског рата, кнез Павле је бирајући између љубави према Британији и дужности према Југославију, одлучио да сачува своју земљу потписивањем Тројног пакта 1941. године.

Услиједиле су демонстрације 27. марта и војни пуч којим је свргнут кнез Павле и послат у изгнанство, док су Краљевину Југославију окупирале Њемачка и Италија након кратког Априлског рата.

"Доживио је да му највећи пријатељи (Британци) организују пуч. То је најсрамотнији тренутак британске историје", оцијенио је Балфур.

Британски банкар и политичар присјетио се да је упознао кнеза Павла пред вјенчање са његовом ћерком Јелисаветом, и да је Карађорђевића доживео као "најтужније људско биће" које је икада срео.

Кнеза Павла су након одласка из Југославије Британци држали више година интернираног са породицом у Африци, а тек је послије рата, постепено рехаблитован позивима на краљевски двор.

На наговор Јелисавете Карађорђевић, у циљу даље рехабилитације њеног оца, Балфур је са Мекеј још 1980. године објавио књигу о кнезу Павлу под називом "Paul o Yugoslavia: Britain's Maligend Friend", која је прво српско издање доживела 1990. године.

Јелисавета Карађорђевић је рекла да је њен отац био врло затворена особа, која никад о протеклим догађајима није причао са породицом, те да је и она из књиге Балфура и Мекеј сазнала "шта се дешавало у политици прије и за вријеме рата".

"Имала сам могућност да у Лондону откријем тајну документацију, што смо додали на крај књиге, која објашњава шта су Енглези урадили, коме су и колико платили. То открива потпуно други аспект прошлости", нагласила је Карађорђевић.

Уредник издања Петар В. Арбутина оцијенио је да је кнез Павле "најбоља, најсветлија и најтрагичнија личност српске историје и политике".

"Труд Балфура да напише једну персоналну историју важних деценија за судбину Србије и Југославије је тим већи, јер нема аспекта ког није истражио и осветлио, а који је укомпонован у комплексу слику о трагедији кнеза Павла", оцијенио је Арбутина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана