Браћа Теофиловић, Ратко и Радиша: Велика оаза етно-музике

Слободан Дакић
Браћа Теофиловић, Ратко и Радиша: Велика оаза етно-музике

Наша музика сажима више од два века музичког наслеђа и етно-музике целокупног региона. Многе песме које изводимо биле су сакривене колективним памћењем народа, а некима су били сачувани само фрагменти.

Рекли су ово у интервјуу за "Глас Српске" браћа Теофиловић, Ратко и Радиша, који су недавно имали запажен наступ у Мркоњић Граду.

- Ми већ двадесетак година интензивно трагамо за старим песмама, проналазимо их, враћамо их у живот, дарујући им изворна значења и емоције - кажу Теофиловићи.

У свом богатом стваралачком опусу Теофиловићи су се у потпуности окренули традицији, великој "оази" етно-богатства, које вјешто претварају у своје пјесме. Кад запјевају, схватате шта значи оглашавање у пустињи. За њих је пјесма живот, ново рађање сваког дана.

* ГЛAС: По чему је музика коју ви изводите карактеристична?

ТЕОФИЛОВИЋИ: То није наша музика. То је музика која потиче са овога подручја, поднебља. Свака земља има своје карактеристике, тако и музика. Начин на који ми ту музику изводимо даје одређен музички квалитет, односно уметнички утисак који је препознатљив у свим срединама где наступамо. Можда на том нивоу постоји нека разлика у мелодијском послу, јер се могу чути само два гласа. Наравно, за ту муку пресудне су неке наше генетске предодређености да ми можемо интерпретирати неке наше песме - архаичном музиком.

* ГЛAС: Како проналазите и одабирате пјесме које изводите?

ТЕОФИЛОВИЋИ: Имали смо претече који су се пре нас бавили овом врстом музике. То је Миодраг Васиљевић, један од најзначајнијих етнолога прошлог века. Он је обрадио шест томова етно-музике из Србије, Македоније, Црне Горе... Наиме, постоји негде око 2.500 његових записа. Многе песме чујемо и од људи на терену, које ми обрадимо, а потом певамо. Наше етно-наслеђе је изузетно богато и до сада недовољно експлоатисано.

* ГЛAС: Можете ли нашим читаоцима, а вашим слушаоцима да појасните тачну врсту музике коју ви изводите?

ТЕОФИЛОВИЋИ: То је етно и изворна народна музика. Она стварно има те префиксе, она јесте изворна, јер је то на неки начин прапочетак нечега. Међутим, то је само почетни стадијум за стварање. Најпознатији свјетски композитори углавном су били инспирисани народном музиком. И нама је то био "извор" за наше стваралаштво. Ми имамо проблем да не припадамо ниједном жанру, али, на срећу, наше певање сви разумеју.

Српска

* ГЛAС: У Републици Српској често гостујете и ваши концерти су добро посјећени?

ТЕОФИЛОВИЋИ: У Републику Српску долазимо годинама. Овога пута, уз Мркоњић Град, гостоваћемо у Градишци, Козарској Дубици, Прњавору... Где год гостујемо, сале су пуне, а ми се публици одужимо квалитетним програмом. У Бањој Луци нисмо гостовали пет година, али нас за тај град вежу лепе успомене. Ускоро путујемо на турнеју у Италију. У септембру ћемо гостовати у Канади, а бићемо гости и на свечаностима у Линцу, који је ове године европски град културе.

Браћа Теофиловић - Царев слуга /video/

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана