Божидар Бјелица Јапан - Прича о Косачама освојила читаоце

Александра Рајковић
Божидар Бјелица Јапан - Прича о Косачама освојила читаоце

Иако сам мислио да послије романа "Државни удар херцега Стефана" дуго нећу ништа писати, већ ми се у глави врти сасвим нова прича, иако сам претходне оставио "отворене" да добију своје наставке.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник Божидар Бјелица Јапан, чија је пјесничка збирка "Душа саткана од перли" прошле године била у ужем избору за награду "Алекса Шантић". 

- Писцу је потребно писање због "тренинга" и "кондиције". И нови роман биће повезан са прошлошћу, јер, нажалост, у овом времену не видим ништа позитивно, сем неких дивних људи и јунака који живе за друге и спашавају их - каже Бјелица, који је аутор романа "Државни удар херцега Стефана".

За писање о херцегу Стефану, владару по чијој титули је цијела Херцеговина добила име, рођени Невесињац дошао је на идеју још давно, али је књига 2012. угледала свјетло дана.

- Сада пишем драме. Неке своје приче прилагођавам за позоришно или радио извођење. Занимљив ми је тај сусрет са новим, али не знам како ће се све завршити, јер одвећ дуго чекам да се ствари саме догоде, као што је то некада било логично. Ово вријеме захтијева погуравање, а мени то није привлачно - казао је Бјелица.

Радује га што је роман о херцегу Стефану доста читан и тражен.

- Требао би доживјети и друго издање. Раније су наши људи, разасути по свијету, носили моје књиге и тамо су ишле од руке до руке. И неке националне библиотеке су их откупљивале, али ми рекоше да се сада извозе - истиче Бјелица.

Наглашава да му је велико признање када писци и књижевни критичари кажу да је у савременој српској књижевности створио један озбиљан лик - лик херцега Стефана.

- Морам признати да то није нимало лако, пошто је он изузетно сложен и нимало лаган за разумијевање, препун свих људских и мана и гријехова, али и врлина. Дружили смо се годинама... Завирио сам у скривене кутке старих градова племена Косача и њихове манастире и цркве, посјетио музеје и архиве, прочитао стотине и стотине страница посвећених историји средњег вијека, чак ступио у контакт са његовим директним потомком - занимљивим господином који живи у Италији... - открива Бјелица.

Роман је писао мозаички, дописивао три-четири године, често у градовима гдје је столовао херцег Стефан.

- Волим да будем на мјестима гдје се дешава радња, тако сам претходни роман започео писати у Либији, онда омирисао Француску, прије тога ровове и исплакао наше муке, страдалништва и неправде... каже Бјелица.

Осим херцега Стефана, кроз роман је представљен још један јунак, наш савременик Лазар.

- Надам се да ће ме Лазар, други важан лик романа о херцегу Стефану и први српски Робин Худ, непоткупљив и правдољубив, борац за очување нашег насљеђа и афирмацију наших и универзалних вриједности, позвати да у нашој ријеци Јордан сперемо све зло и чини цивилизације. Вријеме нам је! - каже Божидар Бјелица.

Књиге

Божидар Бјелица Јапан објавио је три збирке пјесама, "Огољене емоцијама", "Рат овај нема крај" и "Ватре смо љубили". Аутор је књиге прича "Мале исповести" и романа "Рат и немир" и "Државни удар херцега Стефана". Увршћен је у више антологија и зборника поезије. Члан је Удружења књижевника Србије. Живи и ради у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана