Боро Капетановић: Књижевност човјеку оплемењује душу

Снежана Тасић
Боро Капетановић: Књижевност човјеку оплемењује душу

ПРИЈЕДОР - Пјесник и књижевник Боро Капетановић промовисао је књигу "Гурабија војске чимбур" у Приједору, којом уједно обиљежава 45 година књижевног рада.

- Није лако дочекати 67 година живота јер је у овим годинама мало шта човјеку ружичасто. Књижевност је оно што што човјеку оплемењује душу, дух и она му гарантује неку духовну сигурност у животу - рекао је Капетановић.

Он је на књижевној вечери у градској читаоници изјавио да су ово и тужни и весели јубилеји.

- Тужно је  јер поглед у назад као да значи да се живот приводи крају, а кад погледаш колико је  тог пређеног пута онда се човјек весели том успјеху -  казао је Капетановић.

Он је дајући осврт на положај књижевности данас рекао "да је ситуација чемерна".

- Ви немате доброг романа од 1966. године, од "Дервиша и смрти" и нисам задовољан тиме, али то не значи да људи не треба да пишу. Поезија је мало жешћа него проза која ми је сва иста и све што читам не налазим неко задовољство - навео је Капетановић.

Он је додао да се његова најновија књига бави малим записима о животу, да има тираж од 200 примјерака и да је више за пријатеље и за промоције.

- До сада сам одржао овакве промоције у Лопарама и Српцу, а очекујем  да буде организована и у Бањалуци - истакао је Капетановић.

Он је током својих готово пола вијека књижевног рада добио бројна књижевна признања и награде, а његова поезија је уврштена у бројне антологије.

Водитељ вечери је била пјесникиња Драгана Крагуљ која је истакла да пјесника познаје од ране младости када су заједно објављивали радове у омладинским часописима.

- Он је изузетан пјесник и веома  значајан на тој мапи српске поезије који је стицајем околности недовољно проучаван, јер се књижевна критика више бави савременом поезијом - истакла је Крагуљева.

Организатор овог сусрета Приједорчана са пјесником Бором Капетановићем била је Народна библиотека "Ћирило и Методије" из Приједора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана